Zašto Abu Dhabi podržava jemenske separatiste

Emirati su angažovani u ratu u Jemenu koji je izazvao humanitarnu katastrofu (Arhiva)

Piše: Samir Hassan

ADEN -Uloga koju su Ujedinjeni Arapski Emirati odigrali u pružanju podrške separatistički nastrojenom Tranzicijskom vijeću južnog Jemena u suprotstavljanju legitimitetu jemenskog predsjednika Abdrabbouha Mansoura Hadija dala je vjetar u leđa pozivima na otcjepljenje u Jemenu. To je istovremeno potaklo i brojna pitanja o ciljevima Abu Dhabija koji se kriju iza podrške separatistima i podsticanja na pobunu protiv legitimne vlade.   

Predsjednik Tranzicijskog vijeća Aidarous al-Zubaidi, kojeg je Hadi smijenio s pozicije guvernera Adena, zaprijetio je da će Tranzicijsko vijeće preuzeti upravljanje jugom ako legitimna vlada ne bude izvršila svoje obaveze i ublažila patnje građana. Također je podsjetio na to da Tranzicijsko vijeće i snage Južnog otpora drže kontrolu nad tom teritorijom. 

Privremeni glavni grad Jemena, Aden, svjedoči velikim političkim i sigurnosnim previranjima nakon ovakvih poziva Tranzicijskog vijeća te njihovog protivljenja odluci predsjednika Hadija da smijeni s dužnosti trojicu guvernera u Hadramaoutu, Shabwahi i Soqotri, inače članova Tranzicijskog vijeća.    

Podrška Emirata izašla je na vidjelo nakon pooštravanja sukoba između Hadija i vlade Abu Dhabija, čije snage kontroliraju Aden i druge južne gradove Jemena u saradnji sa snagama “Sigurnosni pojas grada Adena”. Ove snage imaju podršku UAE-a i pripadaju Pokretu za Južni Jemen koji poziva na otcjepljenje.  

Projekat Emirata

Posmatrači smatraju kako je formiranje “Tranzicijskog vijeća”, što je uslijedilo nakon početka sukoba, bilo jedan od instrumenata koje su Emirati koristili kao taktički potez kojim su upravljali svojom intervencijom u ovom vitalnom dijelu zemlje, što nadilazi okvire podrške kojom se ostvaruje san separatista da uspostave svoju državu na jugu.

Politolog Yasin al-Tamimi je kazao za Al Jazeeru da Emirati u upravljanju sukobom u južnim pokrajinama koriste američki plan za borbu protiv terorizma za svoje ciljeve, jednako kako koriste separatističke aspiracije kako bi jug ostao potencijalno žarište sukoba.  

Al-Tamimi smatra kako su planovi za otcjepljenje, čije su se konture definirale tokom godina mirnog pokreta na jugu, danas raspršili u korist emiratskog projekta koji nije zainteresiran za preoblikovanje geografije juga na način kako to žele separatisti, nego na način koji je u skladu s interesima i zahtjevima za pozicioniranje regionalne sile u usponu koju princ Abu Dhabija, šeik Muhamed bin Zayed, pokušava izgraditi i ojačati njeno prisustvo. Pri tome koristi haos do kojeg je dovela kontrarevolucija orkestrirana i finansirana iz Abu Dhabija uz jasan blagoslov Rijada i pojedinih glavnih gradova u regionu. 

Dodaje da Abu Dhabi nastoji potkopati ulogu legitimne vlade i njen utjecaj kako bi osigurao odgovarajući ambijent koji bi mu pružio mogućnost ostvarivanja utjecaja na jugu, obalnim oblastima i lukama, pored dominacije južnim područjem Crvenog mora nakon što se ono odvoji od pokrajine Taiz u smislu geografske i populacijske pripadnosti.

U proglasu o uspostavi Tranzicijskog vijeća preciziran je zadatak Vijeća, a to je da se završe procedure vezano za osnivanje organa Vijeća i uprave juga, te njegova predstavništva u zemlji i izvan nje, pored nastavka partnerstva sa arapskom koalicijom za suprotstavljanje “ekspanziji Irana u regionu”, kao i partnerstva s međunarodnom zajednicom u ratu protiv “terorizma”.   

Istraživač specijalista za pitanja juga Abdel Naser al-Muwada smatra da je „Tranzicijsko vijeće južnog Jemena“ manifestacija slabosti i urušavanja vlasti u Jemenu te korištenja vakuuma u političkom sistemu, što je direktna posljedica klimave vlasti i odsustva jasne vizije država koalicije u Jemenu.

Za Al Jazeeru je rekao da ovo Vijeće nema zakonski legitimitet, kao ni političku moć i unutrašnju i vanjsku podršku, zbog čega ne postoji mogućnost da separatisti dobiju međunarodno priznanje svoje vlasti ili pravo na samoopredjeljenje.

Dodaje da se krhkost separatističkog projekta može zaključiti neuspjehom nositelja projekta da ostvare bilo kakav uspjeh u proteklom periodu. Prema tome, on je izložen neuspjehu u onom momentu kada Saudijska Arabija uvidi njegovu opasnost i kada se promijeni neuspješna vlast koja je stvorila haos i stanje nemoći u Jemenu.

Tajni zatvori

Publicista Abdel Raqeeb al-Hadyani smatra da postupci Emirata više nisu dosljedni ciljevima koje je obznanila arapska koalicija za podršku legitimitetu, te da se sukobljavaju s Hadijem i njegovom vladom i drugim elementima koji podržavaju legitimitet u dokumentima verificiranim u Adenu i oslobođenim regionima generalno, kao i u Taizu.

Za Al Jazeeru je rekao kako postoje brojne situacije iza kojih stoje Emirati a koje je teško razumjeti, među ostalim i formiranje sigurnosnih organa koji nisu pod kontrolom legitimne vlasti, tajnih zatvora s hiljadama zatvorenika i nestalih osoba, pa čak i direktna podrška pobuni protiv legitimnih vlasti kroz ono što se naziva „Tranzicijsko vijeće juga Jemena“ koje se zalaže za otcjepljenje.

Također je rekao: „Ne smatram da su Emirati iskreni u podršci pozivima na otcjepljenje, jer to nije u njihovom interesu, a ni interesu Saudijske Arabije koja je na čelu saveza. Međutim, Abu Dhabi će koristiti taj adut za vršenje pritiska na Hadija i legitimnu vladu u cilju ostvarivanja svog vlastitog plana”.

Napominje da je dio tog plana i ostvarivanje kontrole nad strateškim jemenskim otocima, poput otoka Perim koje gleda na tjesnac Bab el-Mandeb, otoka Soqotra, zatim izgradnja vojnih baza na njima, kao i kontrola nad zapadnom obalom u oblasti Mochai i Dhubab iz koje su Emirati počeli evakuirati stanovnike i jemenske vojne snage kako bi u cjelosti preuzeli kontrolu nad tim područjem. 

Izvor: Al Jazeera