Zašto će Kinezi graditi autoput Banja Luka-Bosanski Novi?

Vukelić kaže kako Kinezi nisu poznati kao neko ko baš gleda na to da sve procedure budu detaljno isplanirane, kao što to rade zapadni investitori (Arhiva)

Kina je druga najveća ekonomija u svijetu, poslije SAD-a, i mnogi će reći da je u posljednjih nekoliko godina ta zemlja postala ‘ekskluzivni’ investitor kojeg većina zemalja želi vidjeti kao ulagača na njihovim prostorima.

Međutim, dok jedni kineske investicije vide kao priliku, drugi ih vide kao opasnost.

U Budimpešti je nedavno potpisan ugovor između Autoputeva Republike Srpske i kineske kompanije China Shandong International koja će, kako je navedeno, svojim sredstvima graditi autocestu Banja Luka–Bosanski Novi.

Kako je najavljeno, radovi bi trebali da počnu odmah po završetku eksproprijacije zemljišta na toj dionici i nakon što Komisija za koncesije odobri koncesijski ugovor.

Upravo je, kako je navedeno, odobravanje koncesije bio uvjet kineskih investitora da uđu u projekt rekonstrukcije dijela željezničke pruge od Banja Luke do Bosanskog Novog.

Kinezi dovode svoje radnike

U normalnim okolnostima, ovo bi bila pozitivna vijest za BiH, međutim, postavljaju se mnoga pitanja: Kako to da će se raditi koncesijski, a da će bh. entitet Republika Srpska raditi eksproprijaciju zemljišta? Da li će Kinezi dovoditi svoje radnike da obavljaju radove? Gdje ide trasa i kome će se uzimati zemlja? Zašto se Kinezi ne nude da grade cestu Sarajevo-Beograd?.

Al Jazeera je pokušala dobiti odgovore na ova pitanja.

Autoput Sarajevo-Beograd

Kada je u pitanju izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd, navode iz Ministarstva saobraćaja i veza RS-a, potrebno je istaći da, pored medijskih natpisa, postoji jako malo informacija o zainteresovanosti i uslovima pod kojima bi turski investitor podržao realizaciju ovog projekta.

“Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske je kroz Prostorni plan Republike Srpske i usvojenu Strategiju transporta Republike Srpske i Strategiju razvoja javnih puteva Republike Srpske, definisalo putne pravce čija je izgradnja prioritet u narednom periodu. S tim u vezi,  Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske otvoreno je za razgovore o saradnji sa svim zainteresovanim investitorima za realizaciju definisanih projekata, među kojima je i nekoliko kineskih kompanija“.

U odgovoru Al Jazeeri, kojeg su, kako nam je rečeno, usaglasili ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i direktor Autoputeva RS-a, Dušan Topić, navedeno je da “prema Zakonu o koncesijama Republike Srpske, RS pod koncesiju može dati samo zemljište koje je u vlasništvu tog bh. entiteta, zbog čega je za realizaciju projekta izgradnje autoputa Banja Luka – Novi Grad neophodno izvršiti eksproprijaciju zemljišta koje se nalazi u vlasništvu fizičkih ili pravnih lica“.

“Tek po preuzimanju zemljišta koje se nalazi na dionici puta u sopstveno vlasništvo, Republika Srpska može pristupiti potpisivanju koncesionog ugovora sa kineskim partnerima“, navode iz Ministarstva saobraćaja i veza RS-a.

Vrijedi napomenuti da je u martu ove godine objavljena informacija da Komisija za koncesije na nivou BiH za 12 godina svog postojanja nije imala nijedan predmet, niti je dala saglasnost za ijednu koncesiju.

Predsjednik Komisije za koncesije BiH Hamed Mešanović objasnio je tada da ta institucija ni nakon 12 godina nije došla u situaciju da radi posao za koji je konstituisana, to jeste da bude regulatorno tijelo u postupku dodjele koncesija.

Iz Ministarstva saobraćaja RS-a navode da, kada je u pitanju radna snaga koja će raditi na izgradnji ovog projekta, “u pregovorima koje smo imali sa kineskim partnerima dogovoreno da će dio radne snage biti radna snaga koju će investitori dovesti iz Kine, dok će ostatak biti domicijalna radna snaga“.

“Što se tiče trase autoputa, podsjećamo da je Saobraćajni institut CIP iz Beograda u julu 2016. godine predstavio generalni projekat autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad. Ekipe ovog instituta su, nakon godinu i po dana istraživanja terena, dale na razmatranje tri moguće varijante. Prema generalnom projektu CIP-a prva varijanta duga je 78,6 kilometara i koštala bi 850,7 miliona evra, za drugu od 74,3 kilometra potrebno je oko 728 miliona evra, dok je treća varijanta autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad dužine 83,8 kilometara i vrijednosti 938,2 miliona evra. Konačna trasa ove dionice još nije definisana, s tim da je u pregovorima pominjana i mogućnost kombinacije segmenata predloženih trasa i izgradnja dionice koja će ići najbliže Kozari“.

Glavni urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić kaže da je, kada se sagledaju iskustva RS-a kada su u pitanju koncesije i izgradnja autoputeva, zanimljivo par detalja.

“Republiku Srpsku je  najlošiji dio autoput Banja Luka-Gradiška koštao preko 22 miliona konvertibilnih maraka. Ostatak je koštao mnogo manje, a mnogo bolje je urađen. U čemu je kvaka? Razlog je što je ta prva dionica, tih 5,7 kilometara, finansirana domaćim parama. Trošio se novac od naknade za frekvenciju telekom operatera. Ta izgradnja je imala vrlo loš nadzor. Ostatak puta do Gradiške je urađen vrlo kvalitetno, kao što se radi i kvalitetno autoput Banja-Luka-Doboj, zato što su tu investitori Evropska razvojna banka i Evropska investiciona banka koje imaju svoj nadzor“, navodi Vukelić.

Dodikov partner

Postavlja se pitanje, nastavlja on, zašto sada Kinezi ulaze u tu priču.

“Kada gledate s pozicije vlasti, onda je to vrlo razumljivo. Prvo što je mnogo jednostavnija procedura. Kinezi nisu poznati kao neko ko baš gleda na to da sve procedure budu detaljno isplanirane, kao što to rade zapadni investitori. Postoji mogućnost da se tu puno više sredstava može skrenuti u neke sive, da ne kažemo, crne fondove. Mislim da je ovo još jedna zanimljiva predizborna kampanja, pošto će se pokrenuti naredne godine, kada su Opšti izbori u BiH“, objašnjava Vukelić.

Dodaje su sve studije pokazale da su RS-u takvi autoputevi, po broju prelazaka, nepotrebni.

“Čak i najfrekventniji put, Banja Luka-Gradiška, koji bi trebao biti stvarno isplativ, pokazuje da se neće isplatiti. Banja Luka-Doboj je prema studiji koja je rađena prije desetak godina jedini rentabilan put gdje bi se trebala graditi brza cesta. S razlikom novca, bi mogli da rehabilitujemo mnogo drugih putnih pravaca. Ovdje radimo Banja Luka-Prijedor, odnosno Novi Grad, samo zbog toga što je prvi po veličini koalicioni partner Milorada Dodika, Marko Pavić, koji hoće da poveže to s Banja Lukom. Izgradnja autoputa bez velikog prometa je potpuno neisplativa i ljude puno košta. To nije ekonomski opravdan projekat“, zaključuje Vukelić.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH nam je rečeno da gradnja puta Banja Luka–Bosanski Novi nije u njihovoj nadležnosti, te da kontaktiramo entitetska ministarstva.

Izvor: Al Jazeera