Zašto Hezbollah šuti o pogibijama vojnika u Siriji?

Ovih dana bit će obilježeno 40 dana od ubistva vojnog lidera stranke Mustafe Badreddinea u Siriji (EPA)

Piše: Dima Sharif

BEJRUT – Hezbollah se još nije službeno oglasio po pitanju navoda koji kruže po medijima, a tiču se gubitka desetaka njihovih pripadnika u borbama na južnoj periferiji Halepa, dok je najveći broj poginulih zabilježen između utorka i subote prošle sedmice, kada je stradao 31 borac Hezbollaha.

Dok se čeka obraćanje generalnog sekretara Hezbollaha Hasana Nasrallaha u petak, povodom obilježavanja 40 dana od ubistva vojnog lidera stranke Mustafe Badreddinea u Siriji, jedini indirektni odgovor stiže od Nabila Qaouka, potpredsjednika Izvršnog odbora stranke.

Qaouka je rekao tokom komemoracije da je do sada samo mali dio njihovih snaga učestvovao u sukobima u Siriji, dodavši da “ukoliko se ukaže potreba za tim da se poveća učešće naših snaga na tom području, nećemo oklijevati da to učinimo s punom odvažnošću i voljom.”

Ovakvim riječima kao da je indirektno potvrdio da su Hezbollahu naneseni gubici u ljudstvu, međutim, obećava da će učiniti i više od toga, pogotovo jer se bitka za Halep oduljila i ne nazire joj se skori kraj. Dodaje da “tekfirijske grupe svakoga dana pokušavaju, i to već tri mjeseca, riješiti bitku u Halepu u svoju korist uz podršku i planiranje Amerike, Saudijske Arabije i Turske, ali nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve.”

Otvaranje novih frontova

Da li je cilj ovih izjava podizanje medijske prašine u pokušaju da se Hezbollah pred svojim pristalicama predstavi kao snažna stranka u svjetlu priča o sve većim gubicima u njihovim redovima u Siriji, ili je uistinu spreman “ubrizgati” nove snage u sukob, bez obzira koliko taj sukob potrajao? 

Pisac i novinar Qassem Qassir kaže kako je očigledno da razvoj situacije u Siriji iziskuje otvaranje novih frontova, što zahtijeva povećanje uloge koju Hezbollah ima u tamošnjim dešavanjima, a to je možda i povod za izjave koje pristižu od Qaouka.

Qassir dodaje da “Hezbollah sada neće ustuknuti, iako se pojedini u svojim procjenama oslanjaju na to da će gubici u njihovim redovima nagnati ovu stranku na povlačenje”.

Kategorički tvrdi da učešće Hezbollaha u sirijskom sukobu nije samo vid reagiranja te smatra kako postoji velika vjerovatnoća da će Hezbollah nastaviti sa svojom ulogom i dalje sve dok se ne postigne rješenje. Ističe kako namjera da se poveća broj boraca u Siriji potvrđuje Hezbollahovu odluku da nastavi s borbom te da ih “pogibije u njihovim redovima neće nagnati na povlačenje”.

‘Još žrtava do cilja’

Pisac i novinar Ali al-Amin smatra da za Hezbollah povratak nazad ne postoji kao opcija nakon odluke da se uključi u rat u Siriji, iako su izgubljene sve nade u ozbiljnu pobjedu bilo koje strane involvirane u ovaj sukob.

Amin dodaje da se Hezbollahov ulazak u Siriju više tiče iranskih regionalnih računica, nego što to ima ikakve veze s interesima stranke i njenim računicama u Libanu. Prema njemu, “Iran se sada ne može povući iz sirijskog sukoba, s obzirom na to da želi nastaviti dalje kako bi imao zagarantiran svoj dio sirijskog kolača”.

Nastavlja kako je Hezbollah pod ovim okriljem i ušao u borbu, dok Qaouka svojim izjavama želi poručiti da ono što se dogodilo neće ostaviti utjecaja na stranku. Kaže kako je ovo svojevrsna poruka njihovim pristalicama da Hezbollah ide dalje te da trebaju očekivati “još žrtava na putu ostvarivanja njihovog cilja.”

Amin je naglasio da Hezbolllah ne nailazi na protivljenje svoje okoline zbog onoga što čini te da veoma dobro zna kako iskoristiti mobilizaciju građana po sektaškoj osnovi za svoje interese. Hezbollah “svakodnevno šalje poruke šiitskoj populaciji da im prijeti opasnost, zbog čega oni na raspolaganju imaju veoma teške opcije, a borba u Siriji je jedina alternativa”.

Izvor: Al Jazeera