Zašto Iran sprečava Assadov pad?

Teheran je uspio zadržati sirijski režim na vlasti i ostat će ključni igrač u krizi sve do samog kraja (EPA)

Piše: Nour Eddine Edghir, Teheran

U onome što je ispričao Hossein Amir Abdollahian, viši pomoćnik predsjednika iranskog Parlamenta i bivši pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova, o danu kada se iranski vrhovni vođa Ali Khamenei sastao s državnim zvaničnicima kako bi razgovarali o situaciji u Siriji nema ništa novo. Svemu tome je prethodilo objavljivanje memoara pod naslovom Pismo o ribama generala Hosseina Hamadanija, koji je komandovao iranskim operacijama na terenu u Siriji, gdje je poginuo 2015. godine.

Ubijeni komandant iranske Revolucionarne garde, general Hussein Hamadani, objašnjava u memoarima izgovore za iransku odluku da intervenira u Siriji, pa sve do upravljanja vojnim operacijama u ovoj državi. Međutim, izjave Abdollahiana čine se također zanimljivim uzimajući u obzir njihov vremenski kontekst. Abdollahian prenosi da je na tom sastanku jedan broj prisutnih pokazivao neku vrstu oklijevanja vezano za dešavanja u Siriji, ali da je vrhovni vođa riješio stvari rekavši kako se ne smije dopustiti da sirijski režim padne.

Kontekst izjava Abdollahiana

Da bi se razumio kontekst izjava Abdollahiana, potrebno je istaći neke važne napomene:

1. Ova izjava je objavljena na iranskom tv kanalu IRIB TV5, što znači da je upućena iranskoj javnosti.

2. Abdollahian nije prisustvovao toj sjednici, već prenosi riječi svog tadašnjeg šefa u iranskom Ministarstvu vanjskih poslova Alija Akbara Salehija, što znači da govori o vremenu kada je predsjedničku dužnost obavljao Mahmoud Ahmadinejad.

3. Ova izjava se podudarila s izjavama brigadnog generala Hamida Mahabija, zamjenika šefa obavještajnih snaga kopnenih trupa iranske Revolucionare garde, koji je rekao da je Ahmadinejad za vrijeme obavljanja predsjedničke dužnosti rekao kako je doba Bashara al-Assada gotovo i da “ne trebamo trošiti svoj novac u Siriji”.

4. Na iranskoj sceni su primjetne aktivnosti bivšeg iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, koji poziva na promjene. Pojedini smatraju da su njegove poruke upućene vrhovnom vođi prekoračile sve crvene linije.

5. Posljednja tačka su promjene koje se dešavaju na sirijskoj sceni, kako na terenu tako i u politici, što je potaklo pitanja o iranskoj intervenciji u ovoj državi i rezultatima koje je Iran postigao pružajući podršku vladajućem režimu u Damasku.

Različiti ciljevi

Može se reći da iza ovakvih izjava stoje različiti ciljevi koji se tiču unutrašnje i vanjske politike. Ekspert za pitanja Irana Hussein Royvaran kaže: “Izjave poput ovih imaju političku pozadinu, jer se njima želi nanijeti udarac Ahmadinejadu zbog njegovih ranijih stavova, pogotovo zbog njegovih nekonzistentnih stavova prema režimu”.

Imajući u vidu da su ovakve izjave upućene iranskoj javnosti, jedan od ciljeva bi mogao biti i odgovor na pojedine slogane u kojima se od Irana traži da preispita svoju politiku u Siriji. Ekspert za strategiju Hussein Ansari odgovara da je iranski vrhovni vođa Ali Khamenei donio ovakvu odluku kao vrhovni komandant iranskih Oružanih snaga, pogotovo što je najveći dio sirijske krize vojnog, prije nego političkog karaktera.

Dodaje da je “izjava Abdollahiana iskorištena unutar države kako bi se odgovorilo onima koji kažu da nema nikakve koristi od podrške Assadu”, ukazavši na potrebu Irana da ima utjecaj u regionu kako bi ostvario svoju unutrašnju sigurnost.   

Spriječiti Assadov odlazak s vlasti

Svakako, priča o ulozi Irana u Siriji upravo u ovo vrijeme ne može se posmatrati odvojeno od trenutnog razvoja situacije vezano sa sirijsku krizu, kako po pitanju odluka koje se donose u političkim kuloarima tako i na vojnom planu. 

Abdollahian svojim izjavama želi podsjetiti na prve trenutke u sirijskoj krizi kada nije bilo nikog drugog osim Bashara al-Assada i Irana u suočavanju s oružanom sirijskom opozicijom. Prema tome, iz njegovih riječi se zaključuje da je Iran uspio zadržati sirijski režim na vlasti te da će ova država ostati ključni igrač u krizi sve do samog kraja.

Hussein Ansari smatra da se ovakvim iranskim izjavama želi poslati poruka da samo Iran ima moć zadržati režim predsjednika Assada na vlasti.

Izvor: Al Jazeera