Zašto je Mađarska dala azil bivšem premijeru Makedonije?

Peter Szijjarto smatra normalnim što je Gruevskom omogućeno da podnese zahtjev za azil u Budimpešti (EPA)

Šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto rekao je da je azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom odobren od strane nezavisnih vlasti i da zato ne može da komentariše sadržaj dosijea o bivšem makedonskom premijeru, prenosi makedonska agencija MIA.

Na pitanje zašto je njegova država dala azil bivšem makedonskom premijeru, osuđenom za korupciju, a da on sam nije podneo zahtev za azil kao i svi drugi tražioci duž ograde mađarske granice, Szijjarto je rekao da u Mađarskoj zahteve za azil obrađuju nezavisne vlasti, i da on ne može da komentariše sadržaj dosijea o Gruevskom.

„Ove vlasti su odlučile da omoguće Gruevskom da podnese zahtev u sedištu u Budimpešti zbog bezbednosnih razloga, jer je on bio premijer deset godina. Ja smatram da je to normalno“, kaže mađarski ministar spoljnih poslova.

Diplomatskim autom zbog sigurnosti

Komentarišući zašto su mađarske službe prevezle Gruevskog do Budimpešte diplomatskim kolima, Szijjarto je objasnio da se Gruevski predstavio u ambasadi u Tirani i da su ga oni vozili do Budimpešte, i to „ponovo zbog bezbednosti“.

Time je Szijjarto potvrdio verziju albanske policije, koja je još ranije saopštila da je Gruevski prešao iz Albanije u Crnu Goru 11. novembra, te da je putovao “automobilom mađarske ambasade u Tirani s diplomatskim registarskim oznakama CD 1013A.

Bivši makedonski premijer osuđen je u Makedoniji pravosnažno na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, ali je sredinom novembra umesto odlaska na izdržavanje kazne, napustio zemlju.

Makedonske vlasti traže od mađarskih izručenje Gruevskog, ali Budimpešta još nije odgovorila na taj zahtev.

Izvor: Agencije i Al jazeera