Zašto je tvit saudijskog ambasadora razljutio Amerikance?

Sporazum je podstakao zloćudnu iransku ekspanziju koju je prouzrokovala njegova ekstremistička ideologija, kazao je Bin Salman (Reuters)

Objava saudijskog ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama Khalida bin Salmana na Twitteru izazvala je bijes među američkim korisnicima ove društvene mreže.

”Kao što sam rekao i ranije kada je riječ o (nuklearnom) sporazumu, mi smo u avionu čiji je autopilot podešen prema planini. Sporazum je podstakao zloćudnu iransku ekspanziju koju je prouzrokovala njegova ekstremistička ideologija. On je Iranu pružio izuzetne finansijske koristi koje je ova država iskoristila za intenziviranje sektaških sukoba i haosa u regionu”, stoji u tvitu saudijskog ambasadora.     

 

 

Američki aktivisti smatraju kako ambasadorovo poređenje odnosa sa Iranom sa  avionom koji se zabija u planinu podsjeća na napade izvedene 11. septembra.

Korisnik Twittera John Williams odgovorio je na objavu saudijskog ambasadora, rekavši: ”Da, svi već dobro znaju da, ako ste u bilo čemu dobri, to je onda nadlijetanje avionima nad teritorijama koje ne pripadaju vama.”

Jim Coughlin je napisao: ”Nema sumnje da Saudijska Arabija zna nešto o gorivu ekstremističke ideologije i autopilotima, hvala na vašem doprinosu.”

”Kada ćete preuzeti odgovornost za devet terorista koji su napali Sjedinjene Američke Države?”, napisala je Susana Diona.

Dana 11. septembra 2001. izveden je niz koordiniranih napada u Americi otetim putničkim avionima, čija su meta bili Svjetski trgovački centar (WTC) i službene zgrade. U napadima je stradalo skoro tri hiljade osoba različite nacionalne i etničke pripadnosti. Organizacija Al-Kaida je kasnije preuzela odgovornost za ove napade, nakon čega su uslijedili ratovi u kojima su svrgnuti režimi u Afganistanu i Iraku.  

Izvor: Al Jazeera i agencije