Zašto Rusi izbjegavaju vojsku

Ministarstvo odbrane Rusije počelo je proces regrutacije. Svake godine ruska vojska ima problem da pronađe dovoljno regruta, prije svega zbog nasilja u kasarnama.

Zbog toga su hiljade mladića spremni rizikovati čak i zatvorsku kaznu, samo da ne bi služili vojni rok.

Nikolaj, vojni obveznik, već osam godina izbjegava regrutaciju. Zna kako ga u svakom trenutku mogu prisiliti da ode u vojsku.

Ako je fizički sposoban, ne pohađa univerzitet i nema djecu, svaki Rus, dobi između 18 i 27 godina, mora služiti vojni rok koji traje jednu godinu. No, za mnoge mladiće, sama pomisao na vojsku je užasavajuća.

Strah od dedov'šine

„Iz straha smo otišli iz Moskve kad mi je bilo 18 godina. Skrivali smo se, čak i naučili da prepoznajemo dolazak policijskih vozila prema karakterističnom zvuku automobilskih guma”, kaže Nikolaj.

A uzrok straha mnogih mladića poput Nikolaja leži u sistematskom maltretiranju novih regruta, koje je u Rusiji poznato kao „dedov'šina”.

Grupe za ljudska prava kažu da zbog te prakse mladići u vojsci često odlučuju da oduzmu sebi život.

Zvanične statistike rijetko se objavljuju. Prema evidenciji vojske, 149 vojnika počinilo je samoubistvo samo u 2009. godini.

Nikolaj priča kakve sve mjere porodice preduzimaju kako bi spriječile da njihova djeca odu u vojsku.

Nasilje u spavaonicama

„Roditelji mnogih mojih prijatelja davno su počeli mijenjati njihove medicinske kartone, tako da kasnije mogu dokazati kako njihovo dijete ima neko oboljenje iil poremećaj zbog kojeg je nesposobno za vojsku”, objašnjava Nikolaj.

Rusija trenutno ima blizu milion vojnika. Analitičari kažu da je nasilje prisutno u kasarnama zbog reformi koje nisu do kraja provedene.

„Taj problem je izuzetno ozbiljan. Mnogi oficiri su otpušteni, a nije bilo novih narednika i drugih nižih oficira koji bi ih zamijenili. Zbog toga nema discipline u spavaonicama kasarni”, kaže Aleksander Golts, vojni analitičar.

Nova regrutacija je počela. Nikolaj bi za izbjegavanje vojnog roka mogao da dobije dvije godine zatvora.

Ruska vojska traži sve više regruta, ali prema riječima eksperata, mora da provede reforme.

Izvor: Al Jazeera