Zašto se kvari avion Angele Merkel?

Abgela Merkel zvog kvara na avionu nije stigla na otvaranje samita G20 i morala je putovati komercijalnim letom za Argentinu (EPA)

Piše: Issa Tibi, Berlin

Nije nikakvo iznenađenje da inostrane posjete njemačke kancelarke Angele Merkel budu odgođene ili otkazane. Avion kojim je nedavno putovala iz Berlina na samit grupe G20 u Argentini morao se okrenuti iznad Holandije i prinudno sletjeti na aerodrom Keln-Bon.

Vlada kancelarke Merkel kupuje polovne avione zbog povoljnije cijene, kako bi se smanjio teret poreznim obveznicima, uprkos tome što je Njemačka ekonomija najjača u Evropi. Neki od tih aviona su pripadali kompaniji Interflug iz doba Njemačke Demokratske Republike, koji su proizvedeni prije četvrt stoljeća.

Unutrašnjost aviona koje koriste kancelarka i predsjednik Njemačke odgovora ekonomskoj klasi u pogledu namještaja i opremljenosti. U njima nema ničeg što bi podsjećalo na luksuzne vladine avione, zbog čega putnici stiču dojam da putuju običnim komercijalnim avionom.

Zbog posljednjeg prinudnog slijetanja njemačke kancelarke, uslijed elektroničkog kvara u komunikacijskom sistemu, Merkel nije uspjela stići na službeno otvaranje samita G20 i morala je putovati komercijalnim letom za Argentinu.

Polovni Lufthansin avion od 20 godina

“Ovo je bio klasični tehnički problem na jednoj od komponenti aviona… Imali smo sreće što je, uprkos kvaru komunikacijskog sistema, avion imao mogućnost korištenja satelitske komunikacije”, rekao je Guido Heinrich, komandant zračnih operacija u njemačkom Ministarstvu odbrane.

Avion “Konrad Adenauer”, imenovan prema prvom njemačkom poslijeratnom kancelaru, koji vlada koristi za službena putovanja i diplomatske poslove, zapravo je polovan avion kojeg je njemačka aviokompanija Lufthansa koristila za prevoz putnika gotovo 20 godina. Vraćanje aviona u vozno stanje je koštalo 90 miliona eura.

Prema podacima vlade, avioni njemačke kancelarke i predsjednika kvarili su se 14 puta u posljednjih deset godina.

U brojnim slučajevima su letovi kancelarke Merkel otkazivani, a ponekad je bilo i kašnjenja zbog tehničkih problema, poput onog koji se desio prilikom njene posjete Egiptu i Tunisu 2017. godine. U oktobru 2015. godine avion je imao više kvarova, zbog čega se Merkel morala ukrcati na vojni avion korišten za prevoz vojnika iz Berlina u New Delhi.

Njemačko Ministarstvo odbrane je odgovorno za održavanje aviona kancelarke i predsjednika države.

“Ako se pojave tehnički kvarovi na avionu ureda kancelarke, Ministarstvo odbrane Njemačke je odgovorno za rješavanje tog pitanja i popravak”, kaže glasnogovornik ovog ministarstva Jens Flosdorff.

Rizični letovi Frank-Waltera Steinmeiera

“Pristupili smo rješavanju problema iznenadnog kvara koji se desio na avionu kancelarke Merkel na njenom putu u Buenos Aires. Zamijenili smo potrebni dio i kontaktirali nadležne organe i kompaniju Airbus radi otkrivanja i drugih razloga koji stoje iza ovog tehničkog kvara”, dodao je on.

Statistike pokazuju da se većina ministara u njemačkoj vladi susrela s tehničkim problemima na svojim avionima. Po tome je posebno poznat Frank-Walter Steinmeier, koji je obavljao funkciju ministra vanjskih poslova prije dolaska na trenutnu poziciju predsjednika Njemačke, kao ministar s rekordnim brojem kvarova na avionu. Avion u kojem je Steinmeier letio 2006. godine morao se na veoma opasan i rizičan način prizemljiti na aerodrom u Beču dok je putovao na konferenciju u Latinsku Ameriku.

Njemačka vlada trenutno ima 17 aviona i svi su na popravkama. Stručnjaci za zračnu plovidbu sumiraju tehničke probleme na avionima predsjednika i kancelarke na tehničke i navigacijske probleme, probleme s gumama, pukotine u prozorima i pad pritiska u kabini.

Izvor: Al Jazeera