Zašto se u američkom pismu Srbiji ne spominje prijem u EU

SAD i Srbija sarađujući zajedno mogu održati mir i prosperitet na Balkanu, navodi se u čestitki (AP)

Francuska agencija France presse primjećuje da u čestitki američkog državnog sekretara Rexa Tillersona povodom Dana državnosti Srbije nije spomenuto nastojanje Srbije da uđe u EU, što je, kako podsjeća, bio slučaj u čestitkama prethodne američke administracije i njegovog prethodnika Johna Kerryja.

Tillerson je poručio da SAD i Srbija sarađujući mogu održati mir i prosperitet na Balkanu.

“Kontinuirani napori Srbije na unapređenju ekonomskih reformi, daljem jačanju vladavine zakona, kao i poboljšanju odnosa sa susjedima – predstavljaju kamen temeljac njene posvećenosti regionalnoj stabilnosti i ekonomskom razvoju”, istakao je Tillerson u saopćenju u koje je agencija Tanjug imala uvid.

AFP ocjenjuje da formulacija Tillersonove poruke pokazuje do koje su se mjere američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija udaljili od podrške njegovog prethodnika Evropskoj uniji, što bi, kako dodaje francuska agencija, “moglo obradovati ruskog predsjednika Vladimira Putina”.

Stav State Departmenta

Mediji u Srbiji su proteklih dana spekulirali o tome da se novi američki predsjednik Trump sprema da prepusti Balkan Rusiji, a AFP kaže da u State Departmentu nije dobio odgovor na pitanje da li Tillersonova poruka označava promjenu američke politike prema širenju EU.

Međutim, direktor Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u State Departmentu Matthew Palmer je prije dva dana odbacio ovakve spekulacije rekavši da ne vjeruje da će politika SAD-a prema Balkanu biti drugačija od dosadašnje, koja je podrazumijevala posvećenost Amerike ovoj regiji i pomoć Balkanu na putu evropskih integracija.

Odgovarajući na pitanje povodom ideja da bi moglo doći do dogovora između Donalda Trumpa i Vladimira Putina, a po kojima bi se Amerika odrekla Balkana kao sfere svog utjecaja, on je rekao da nije video ništa nalik tome kod bilo kojeg američkog zvaničnika.

“Sve u vezi s takvim idejama mi zvuči kao spekulativna fikcija”, rekao je Palmer za Politiku.

Izvor: Agencije