Zašto velika poslovna zona Zvirići još nije zaživjela?

Poslovna zona Zvirići je dugo najavljivana kao pokretač razvoja Ljubuškog (Al Jazeera)

Piše: Harun Cero

“Koja poslovna zona“, pitaju dva starija Ljubušaka, na upit da kažu šta misle o poslovnoj zoni Zvirići, o kojoj se već dugo godina priča u tom zapadnohercegovačkom gradiću.

“Ma od toga nema ništa, ljudi su gladni i nemaju para“, kazali su.

“Svi bili sretni kada bi poslovna zona Zvirići zaživjela, ali druže moj, za sada građani Ljubuškog nemaju ništa od toga, tako da se i ne može pričati o radnim mjestima“, kazao je Željko Grbavac, građanin Ljubuškog, na upit šta građani misle o potencijalu ove zone, koja je navodno jedna od najperspektivnijih poslovnih zona u Bosni i Hercegovini i regiji.

Dodao je da se taj projekat upoređuje sa industrijskom zonom Dugopolje u Splitu, ali da je daleko od toga.

“Ova zona je najavljivana kao pokretač razvoja Ljubuškog, ali za sada, izgleda, ništa od toga“, istakao je Grbavac.

Prioritet autoput

Poslovna zona Zvirići obuhvata površinu od 175 hektara i u vlasništvu je općine Ljubuški. Nalazi se na sjecištu evropskog Koridora 5C (smjer sjever-jug) i Jadransko-jonskog cestovnog pravca (smjer zapad-istok).

Ona je posebno zanimljiva jer se nalazi u blizini međunarodnih graničnih prijelaza sa Republikom Hrvatskom, a Luka Ploče je od zone udaljena svega 15 kilometara.

[Al Jazeera]

Jedini projekat koji je započet je tehnološki inkubator koji će služiti kao start-up za mala i srednja preduzeća i iz tog objekta će se upravljati zonom.

Bajto je kazao da je općina Ljubuški, zajedno sa hrvatskim općinama Kula Norinska i Pojezerje, koje imaju manje poslovne zone od Zvirića, sudjelovala u projektu  B.E.P.O., koji je dokazao da je ovo najkraći transportni pravac za cijelu Sjevernu Evropu i sa tim projektom i Luka Ploče bi dobila na važnosti, a Ljubuški bi postao još privlačniji za investiranje.

“Ovdje se spominjao i plinovod, ali još smo daleko od toga da bi se moglo govoriti o realizaciji ovakvog projekta. Ovaj projekat defintivno vrijedi“, zaključio je on.

Ivan Jurilj, direktor Regionalne razvojne agencije (REDAH) za Hercegovinu je za Al Jazeeru rekao da je REDAH pružao potporu u pripremi potrebnih studija i programa za razvoj i promociju ove poslovne zone. U njihovoj studiji o razvoju i promociji poslovne infrastrukture u Hercegovini koja je rađena još 2010. godine, ova zona je prepoznata kao ključna ne samo za općinu Ljubuški nego i za širu regiju.

“Činjenica je da općine, pa tako ni općina Ljubuški, nisu u stanju same financirati ovako velike infrastrukturne projekte jer su za razvoj jedne ovakve poslovne zone potrebna ogromna financijska sredstva. Poznato je da su općine u kroničnom nedostatku financijskih sredstava, a posebice sredstava koja bi se usmjerila u razvoj, što je dobrim dijelom posljedica neravnopravne raspodjele prihoda od strane viših razina vlasti prema nižim razinama“, smatra Jurilj.

Ozbiljnije investicije

Stoga, kazao je Jurilj, bez adekvatnih programa razvoja poslovne infrastrukture na višim nivoima vlasti i prepoznavanja ključnih lokacija i zona, općinama će biti teško samostalno staviti ovakve zone u potpunosti u funkciju.

Što se tiče privlačenja investicija, tvrdi on, može se slobodno reći da je u ovako složenom i nestabilnom političkom, pravnom i institucionalnom okruženju, u kakvom se BiH nalazi, vrlo teško govoriti o ozbiljnijem privlačenju investicija, posebno stranih.

“Kapital je izrazito ‘plašljiva’ kategorija i bježi od bilo kakvih nestabilnosti. Ono što se možemo nadati je da će u sljedećem razdoblju, tj. u mandatu novih vlada na višim razinama, naše okruženje postati nešto stabilnije i da će se omogućiti dolazak svežeg kapitala i investicija u Bosnu i Hercegovinu te će se ovakve poslovne zone brže popunjavati i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta“, zaključio je Jurlij.

“Ovdje je u pitanju manjak investitora“, kazao je Ljubušak Ivan.

“Ova poslovna zona je već davno trebala biti iskorištena i odavno se priča o njenom potencijalu. Nadam se da će nekad biti nešto, a ne samo prazna priča“, zaključio je on.

Al Jazeera je nekoliko puta tražila odgovore od Vlade Zapadnohercegovačkog kantona, ali oni nisu odgovarali na upit.

Izvor: Al Jazeera