Zastupnici iz RS-a bojkotirali sjednicu Parlamentarne skupštine BiH

Šefik Džaferović: 'Nedolazak na sjednice Predstavničkog doma bez opravdanih razloga jest kršenje Dejtonskog sporazuma' (Anadolija)

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon jednosatne pauze informirao je zastupnike kako je prošireni Kolegij Doma zasjedao i odlučio da se današnja sjednica tog doma odgodi i nastavi 7. marta.

Prema njegovim riječima, dnevni red te sjednice bit će kao što je bio i za današnju sjednicu, dopunjen svim tačkama koje dotad budu stekle uvjete da budu razmatrane na sjednici Predstavničkog doma.

Današnja sjednica Predstavničkog doma počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je data jednosatna pauza zato što sjednici nije prisustvovalo 13 zastupnika iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Džaferović je, komentirajući odgađanje sjednice, rekao kako je nedolazak na sjednice Predstavničkog doma bez opravdanih razloga kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ponašanje protivno Ustavu Bosne i Hercegovine i Poslovniku Predstavničkog doma.

Pitanje revizije presude

Naveo je kako je na početku sjednice konstatirano da je prisutno 26 od 42 poslanika, kako je od tih 26 poslanika 25 iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i jedan poslanik iz RS-a.

“Danas smo konstatirali da 13 poslanika iz RS-a nije pristupilo sjednici i nisu dali opravdane razloge. To je ozbiljna činjenica, koja je nas, kao Kolegij, uputila na zaključak da je potrebno da održimo sjednicu proširenog Kolegija. Održali smo sjednicu proširenog Kolegija i konstatirali da ova sjednica može imati kvorum, a da način odlučivanja, budući da se odlučuje na razne načine o različitim pitanjima na sjednici, može biti upitan”, pojasnio je Džaferović.

Naglašava kako je svaki postupak zastupnika pitanje njegove odgovornosti i ispunjavanja njegovih obaveza te kako niko ne može uvjetovati rad ovog parlamenta.

Dodaje kako je pitanje revizije presude Međunarodnog suda pravde u Haagu odvojeno od pitanja rada institucija Bosne i Hercegovine.

Zastupnici stranaka iz RS-a u srijedu su najavili kako neće prisustvovati sjednici Predstavničkog doma nakon što nije prihvaćen zahtjev zamjenika predsjedavajućeg ovog doma Mladena Bosića da se sjednica zakazana za četvrtak prolongira dok ne bude donesena zvanična odluka o (ne)pokretanju zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Izvor: Agencije