Zastupnici nisu podržali hitnu proceduru izmjena Zakona o akcizama

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu usvojili hitni postupak glasanja o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama koji se nalazio na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Zastupnici su prethodno glasali o tome da li će se prije izjašnjavanja o proceduri razmatranja zakona, izjašnjavati o zaključcima što je podržalo 15 zastupnika, a 25 je bilo protiv, prenosi Anadolija.

Nakon toga uslijedilo je glasanje o hitnoj proceduri koju je podržalo 19 zastupnika, a isto toliko je bilo i protiv, te dva suzdržana. To nije bilo dovoljno da se prihvati hitna procedura.

Zastupnici su glasali i o skraćenoj proceduri koja je prihvaćena sa 21 glasom za, dok je 19 zastupnika bilo protiv.

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu se, između ostalog, nalazio i set zakona o akcizima koji je prethodnih dana bio tema rasprava političara u BiH. 

Na prethodnoj sjednici poslanici nisu prihvatili hitnu proceduru donošenja tih zakonskih rješenja, a potom je zakone razmatralo Vijeće ministara te ih uz mišljenje Zakonodavnopravnog sektora uputilo u parlamentarnu proceduru, podsjeća agencija Fena.

Tako, ponovo predloženi set zakona, u hitnoj proceduri podržali su delegati Doma naroda PSBiH na prošloj sjednici.

Povećanje prihoda od akciza bile bi korištene za izgradnju cesta i autocesta, ali poslanici koji su protiv povećanja akciza smatraju da će se novi nameti odraziti na bh. građane i posebno privrednike.

Aranžman s MMF-om

No, usvajanje tih zakona jedan je i od uslova za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kako bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša od približno 155 miliona KM (78 miliona eura).

Vijeće ministara BiH stoga je predložilo da se po hitnom zakonodavnom postupku danas razmatraju izmjene zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Na početku današnje sjednice predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) kazao je da sjednici prisustvuje 28 poslanika.

Početku sjednice nisu prisustvovali poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su na prethodnoj sjednici glasali za hitnost procedure donošenja seta zakona o akcizama. 

Na sjednicu su došle zastupnice Dušanka Majkić i Milica Marković te zastupnici Nikola Špirić, Lazar Prodanović i Miroslav Milovanović. Riječ je o klubu zastupnika koji redovno bojkotuje rad Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za vrijeme predsjedavanja Šefika Džaferovića, podsjeća portal Klix.ba.

Pred poslanicima je i zahtjev Vijeća ministara BiH da se i Prijedlog zakona о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа također razmatra po hitnom postupku, a hitnu proceduru predložio je poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Predrag Kožul za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Izvor: Al Jazeera i agencije