Zastupnici traže da Francuska prizna Palestinu

Palestinu su priznale dvije trećine članica Ujedinjenih naroda, a ranije se priključila Interpolu i Međunarodnom krivičnom sudu (EPA)

Ukupno 154 francuska zastupnika i senatora iz svih političkih stranaka zahtijeva od predsjednika Francoisa Hollandea priznavanje Palestine.

“Francuska mora pokazati spremnost da se pomakne s mrtve točke oko tog sukoba svečanom objavom, u ime neotuđiva prava na samoodređivanje, da palestinski narod ima pravo dobiti državu. Radi se o poštivanju međunarodnog prava i sigurnosti Izraela”, napisali su zastupnici šefu države u pismu koje su u nedjelju objavili francuski mediji.

“Gospodine predsjedniče, pokažite da ste na visini zadatka i ne propustite ovaj povijesni trenutak priznajući već sad Državu Palestinu”, traže oni.

Većina političkih skupina, lijevih i desnih, zastupljena je na listi potpisnika.

Pojedine europske države već su priznale Palestinu.

Palestinsko pitanje izbilo je u prvi plan nakon što je Švedska, kao prva članica Evropske unije, priznala palestinsku državu.

Status posmatrača u UN-u

Palestinska oslobodilačka organizacija proglasila je neovisnost Palestine 1988. godine, kada je stiglo priznanje 82 države.

Postupno, kroz ‘90-te godine prošlog stoljeća i ulaskom u 21. stoljeće, Palestinu je priznalo blizu 70 posto članica Ujedinjenih naroda.

Palestinu su, osim Švedske, priznale i Bugarska, Rumunjska, Češka i Mađarska, ali prije ulaska u Uniju.

I parlamenti Velike Britanije, Irske, Španjolske te Francuske donijeli su neobavezujuće rezolucije, u nadi da bi to pomoglo okončanju višedesetljetnog izraelsko-palestinskog sukoba, mada vlade ovih zemalja nisu obavezne slijediti ove odluke.

Palestina trenutno ima status države promatrača u UN-u.

Izvor: Agencije