Zastupnički dom glasao za izlazak SAD-a iz rata u Jemenu

Američki predsjednik je izbjegao spominjanje Jemena u svom obraćanju naciji proše sedmice (EPA)

Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio je rezoluciju koja će okončati američku podršku Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u ratu u Jemenu, što je snažno protivljenje politici predsjednika Donalda Trumpa.

Ova mjera će sada ići u Senat, gdje uživa široku podršku među demokratima i ključnim republikancima.

Senat je usvojio sličnu mjeru u decembru, ali taj prijedlog zakona nije zaživio zbog prestanka rada Kongresa na godinu dana.

“Na gotovo svim bombama koje su pale na Jemen piše ista stvar: ‘Napravljeno u Sjedinjenim Američkim Državama'”, rekao je demokrata Jim McGovern.

Kako protiv Trumpovog veta

“One padaju na vjenčanja. Padaju na bolnice i kuće. Padaju na sahrane, izbjegličke kampove i školske autobuse. To je zračna kampanja koja ubija civile svaki dan.”

Dva amandmana su dodana na rezoluciju prije finalnog glasanja.

Prvi dozvoljava da se nastavi dijeljenje obavještajnih informacija sa Saudijskom Arabijom, a drugi osuđuje antisemitizam i ističe politiku SAD-a da se suprotstavi bojkotu protiv njegovih saveznika kao što je Izrael.

Prijedlog zakona se poziva na Zakon o ratu iz 1973. godine, koji daje Kongresu mogućnost da okonča američku uključenost u sukob ako nema zvaničnog proglašenja rata.

Ako prijedlog zakona prođe Senat, vjerovatno će Trump uložiti veto na njega.

Američki predsjednik je izbjegao spomnjanje Jemena u svom obraćanju naciji prošle sedmice.

Američki političari koji podržavaju rezoluciju trebat će dvotrećinsku podršku u oba doma Kongresa kako bi odbacili predsjednički veto.

Pritisak zbog ubistva Khashoggija

Međutim, republikanci podržavaju poziciju administracije o ratu u Jemenu, koji se vidi i kao prošireni rat između Saudijske Arabije I Irana.

“Ako rezolucija prođe, ohrabrujemo Iran da nastavi s opasnim avanturama u regiji”, rekao je republikanski zastupnik Lee Zeldin uoči glasanja.

Trumpova administracija ostaje uključena u rat, jer je američka podrška Saudijskoj Arabiji ograničena na zračno punjenje goriva, dijeljenje obavještajnih podataka i logističku podršku.

“Nažalost, rezolucija je pogrešna, jer američke oružane snage trenutno nisu uključenje u neprijateljstva u Jemenu i nije jasno šta bi se njom postiglo. Predsjednik djeluje unutar svojih prava”, rekao je republikanski kongresmen Tom Cole.

Fokus na američku ulogu u ratu u Jemenu je obnovljen nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija početkom oktobru.

Nakon nekoliko oprečnih izjava, saudijsko kraljevstvo je potvrdilo da su njeni agenti ubili novinara u konzulatu u Istanbulu, ali su negirali da je princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman bio uključen uprkos izvještajima amweričke Centralne obavještajne agencije, koji navode da je saudijski lider naredio ubistvo.

Khanna: To je bitka koja traje

“Ne mislim da je sve gotovo i da će Trump uložiti veto. To je bitka koja traje”, kazao je zastupnik Ro Khanna, demokrata koji je je sponzor antiratne rezolucije.

Khanna traži podršku senatora Lindseyja Grahama, republikanskog saveznika Trumpa, koji je je bio ljut zbog ubistva Khashoggija.

Podrška Grahama mogla bi pomoći da prijedlog zakona bude usvojen u Senatu, rekao je Khanna za Al Jazeeru.

“Iznijet ću mu cijeli slučaj, s obzirom na njegove snažne komentare o Khashoggiju i moralno neodobravanje saudijskog režima, to je jedan od načina na koji možemo izraziti naše moralno protivljenje Saudijcima”, dodao je.

Većina republikanaca u Zastupničkom domu glasala je protiv rezolucije i, umjesto toga, pozvala na usvajanje zakonodavstva koje će osigurati vojnu podršku Izraelu, saradnju s Jordanom, sankcije Siriji te spriječiti bojkot Izraela.

Više od 10.000 ubijenih civila

Zakon o sigurnosnoj politici Bliskog istoga, koji ne uključuje navode o Jemenu, prošao je u Senatu ranije ovog mjeseca.

Demokrate u Zastupničkom domu planirale su saslušanja o prijedlogu zakona Senata.

SAD je suspendirao zračno punjenje goriva borbenih aviona Saudijske Arabije i UAE-a u novembru 2018. godine.

Više od 10.000 civila je ubijeno u ratu u Jemenu, prema podacima Ujedinjenih naroda, iako grupe za ljudska prava procijenjuju da se radi o većem broju.

Izvor: Al Jazeera