Zategnuti odnosi Hrvatske i Srbije

Već deset dana ne stišavaju se reakcije u Srbiji na oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Izjave političara svjedoče o zategnutim odnosima. Službeni Zagreb poziva na politiku saradnje.

Na oštre reakcije iz Srbije – u Hrvatskoj pozivaju na nastavak saradnje. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić pokušava smiriti tenzije.

“Povijest nas uči da je neobično važno između susjeda, naročito naših dviju susjednih zemalja, držati komunikaciju, držati kontakte, surađivati na onim temama na kojima možemo i voditi politički proces a ne ga prepustiti stihiji”, dodala je, zauzevši se za “odgovorni leadership” u cilju “rješavanja, stišavanja tenzija” i “postizanja onoga što je moguće u datim okolnostima”, kaže Pusić. 

‘U hladnom miru’

Srbija se i dalje ne miri s pravomoćnom presudom Haškog suda. Od tužiteljstva je zatražila dokumente i dokaze iz predmeta protiv Ante Gotovine i ostalih. Predsjednik  Srbije i premijer tvrde da je presuda ugrozila proces pomirenja. Ovo je jedna od posljednjih Dačićevih izjava: “U hladnom smo miru”.

I hrvatski predsjednik, nakon susreta s evropskim povjerenikom za proširenje, koji poziva na regionalnu suradnju, smatra da je ona nužna.

“Zajednički je interes cijele regije da se promiču mir, suradnja i europejstvo”, smatra Ivo Josipović. 

Josipović je u ponedjeljak rekao kako izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u srbijanskom dnevniku Kurir o tome da je “Oluja” zločin ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja s Hrvatskom te da će s Nikolićem sjesti za stol tek kada promijeni retoriku.

“Mi u Hrvatskoj, zagovarajući istinsko pomirenje, stalno spuštamo loptu na zemlju, govorimo o našim dobrim europskim željama, ali susjedi tj. predsjednik Nikolić vidi drugačije situaciju. Mislim da ovakvi nastupi sigurno ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja”, prokometirao je Josipović za Hrvatski radio Nikolićevu izjavu kako se nakon haške presude s državom koja slavi svoj zločin (Oluju) ne može iskreno, otvoreno i srdačno sarađivati.

“Iako se hrvatski političari trude izbjeći javne polemike sa srpskim kolegama, neslužbeno – nitko od njih nije zadovoljan razvojem napete situacije. Smatraju da posljednji događaji u Srbiji otežavaju proces pomirenja i suživota”, izvještava iz Zagreba Ivana Brkić, novinarka Al Jazeere. 

Izvor: Al Jazeera