Zatražena istraga o ‘Zatvoreniku X’

Priča australske TV mreže ABC o sudbini muškarca s australskim i izraelskim državljanstvom – donedavno poznatog samo kao “Zatvorenik X”, izazvala je burne reakcije u obje zemlje.

Australska Vlada sada priznaje da je znala da Izrael u zatvoru drži njenog državljanina, dok Izrael odbija komentirati slučaj.

Australski mediji izvještavaju da je ovaj muškarac koristio tri imena: Ben Zygier, Ben Allen i, dok je boravio u Izraelu, Ben Alon.

Prema priči TV mreže ABC, 2000. godine preselio se u Izrael. Oženio se Izraelkom i živio u Tel Avivu.

Navodni dokazi o špijunaži

Navodno, postoje dokazi da je bio špijun izraelske obavještajne agencije Mossad.

Godine 2010. završio je u zatvoru Ayalon, u samici izgrađenoj specijalno za ubicu bivšeg izraelskog premijera Yitzaka Rabina.

Ova ćelija sagrađena je da onemogući samoubistvo. Ali, prema ABC-u, pronađen je obješen u decembru 2010. godine. Njegovo tijelo prebačeno je u Melbourne.

Dan Yakir iz Udruženja za građanska prava Izrael kaže: “Zatvorenik je bio držan u potpunoj tajnosti. Ne želimo biti zemlja u kojoj ljudi jednostavno nestaju, u kojoj ih drže u izolaciji od svijeta. Posebno je zabrinjavajuće to što je, prema izvještaju objavljenom u utorak u Australiji, bio zatvoren u ćeliji u kojoj je trebao biti potpuno zaštićen.”

Reporter Al Jazeere Nicole Johnston izvještava iz Jerusalema: “Izraelska Vlada ne govori o slučaju. Ali, tri člana Knesseta ispitivala su ministra pravosuđa o njemu i zahtijevaju odgovore… kao i Australija.”

Bob Carr, ministar vanjskih poslova Australije, smatra: “Te optužbe su svakako zabrinjavajuće. Ne znam ništa o ovom slučaju, nikad mi nije skrenuta pažnja na njega.”

Krivotvoreni pasoši

Ali jeste njegovom Ministarstvu… I ministar sada traži istragu o navodima.

Godine 2010. četiri krivotvorena australska pasoša korištena su u Dubaiju, u navodnom atentatu Mossada na trgovca oružjem koji je radio za Hamas.

Australija je tada samo protjerala jednog izraelskog diplomatu.

Ovaj put postavljat će konkretna pitanja. Između ostalog, kako je Ben Zygier uopće završio u zatvoru i kako je umro.

Izvor: Al Jazeera