Oglasi

Zatražena istraga policije u slučaju Šarić

Aleksandar Vučić najavio da će slučaj kontakata državnih funkcionera sa Rodoljubom Radulovićem, članom narko-klana Darka Šarića, istražiti do kraja.
Potpredsjednik Vlade Srbije izjavio da ima određena saznanja o čemu su razgovarali Dačić i RadulovićTanjug

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije zatražilo je od policije da istraži prirodu i karakter kontakata državnih funkcionera i službenika sa Rodoljubom Radulovićem, članom narko-klana Darka Šarića.

Kako se navodi u saopćenju, cilj prikupljanja podataka je da se utvrdi je li u tim kontaktima bilo odavanja podataka koji su službena tajna.

Zahtjev je, dodaje se, upućen povodom izvještaja Uprave kriminalističke policije o komunikacijama i susretima pojedinih državnih funkcionera i službenika s Radulovićem, među kojima je bio i premijer Ivica Dačić.

Kako se navodi u objavljenim transkriptima, Šarić je od Radulovića tražio da se raspita kod Dačića za tok istrage te je sadašnjem premijeru Srbije na poklon poslao dva Blackberry mobilna telefona.

Pitanje Tadiću

Potpredsjednik Vlade Srbije zadužen za borbu protiv organiziranog kriminala Aleksandar Vučić je rekao da ima određena saznanja o čemu su razgovarali Dačić i Radulović, ali da s njima ne može izaći u javnost. Vučić je izjavio da Tužilaštvo slobodno radi i da će istražiti cijeli slučaj do kraja.

„Ja nisam tužilac. Ako me pitate da li tužilac ima pravo da pozove Vučića da ga pita bilo šta ili bilo koga drugog, tužilac ima pravo. Da li je posao tužioca, to je njegov posao da pozove koga želi. Tužioca u tome niko neće sprečavati. Niko. To je stvar koju vam garantujem. Niko iz političkih krugova. Niti mu naređivati da to ne uradi“, rekao je Aleksandar Vučić.

Bivšeg predsjednika Borisa Tadića Vučić je u srijedu pitao gdje se nalazi Darko Šarić, jer "uprkos tome što sadašnja vlast zna s kim se on sastajao, ne zna gdje je trenutno i kako je pobegao".

"Pokušavamo da stupimo u konktakt, ali ne uspevamo. Imamo podatak ko se, kako i gde sastajao, kao država, ali ne i kako je pobegao", kazao je Vučić.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare, posvećenoj aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, podsjetio na Tadićeve riječi da je znao za kontakte predstavnika države sa ljudima narko-bosa Darka Šarića.

Poruka građanima Srbije

Podsjetivši da je za Radulovićem u martu 2011. godine raspisana potjernica, Vučić je istakao da je "bilo je ljudi koji su stavljali glavu na panj" zbog kriminalaca, suprotstavljajući se njima, poput Miodraga Rakića, potpredsjednika Demokratske stranke.

Institucije se ne plaše, rekao je Vučić i poručio da i dalje veruje da će Šarić biti priveden pravdi u prvoj polovini ove godine.

Njemu će se u Srbiji suditi fer i pošteno, naveo je Vučić i upozorio da Šarić nikako neće moći izvjeći suočavanje sa pravdom tako što će "praviti dilove sa političarima".

Rekao je i to da su institucije države po prvi put jače od svakog pojedinca i da zato građani Srbije ne moraju da brinu o rezultatima borbe protiv korupcije i poitičke krize u kojoj se zemlja nalazi.

"Više nikada niko neće misliti da stvari mogu da se zataškaju ili da političari mogu da utiču na sudove, tužilaštva. To je važno za budućnost Srbije", rekao je Vučić.

Izvori: Al Jazeera i agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.