Zatraženo kažnjavanje UAE-a zbog nasilja navijača nakon pobjede Katara

AFC je saopćio da provodi istragu o događajima tokom susreta Katara i UAE-a (AP)

Nogometni navijači na društvenim mrežama zatražili su od Svjetske nogometne federacije (FIFA) i Azijske nogometne konfederacije (AFC) da kazni Ujedinjene Arapske Emirate nakon što su navijači te zemlje gađali katarske igrače tokom polufinalne utakmice Azijskog kupa.

Katar je uvjerljivo pobijedio domaćina UAE-a rezultatom 4:0 u susretu koji je u lošoj atmosferi odigran u prijestonici Emirata, Abu Dhabiju, u utorak.

Katarskim navijačima nije dozvoljeno prisustvovati susretu zbog aktuelne zabrane katarskim državljanima da uđu u UAE. Višak karata također su kupila tijela povezana s emiratskom vladom, te su karte podijelili “lojalnim” lokalnim navijačima, što je značilo da su igrači Katara gostovali na stadionu punom neprijateljski nastrojenih gledalaca.

Susret je počeo  zviždanjem navijača Emirata tokom intoniranja himne Katara, a atmosfera je postala agresivnija nakon što je Katar poveo i zatim udvostručio prednost prije okončanja prvog dijela utakmice.

Napad na igrače

Na snimcima se vidi kako su lokalni navijači gađali katarske igrače cipelama, papučama i bocama nakon što su gostujući nogometaši postigli drugi gol.

U saopćenju poslanom Al Jazeeri AFC je naveo da “provodi temeljitu istragu događaja na polufinalnom susretu Azijskog kupa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara”.

“Po okončanju istrage AFC će donijeti odluku o odgovarajućim sljedećim koracima”, dodaje se u saopćenju.

 

Videosnimci i fotografije nereda ubrzo su postali viralni na društvenim mrežama, što je izazvalo bijes i katarskih i drugih navijača.

Odbrambeni igrač Emirata Ismail Ahmed isključen je prije kraja susreta jer je udario laktom u lice katarskog igrača Salema el-Hajrija.

Mnogi su pozvali da UAE bude kažnjen zbog stvaranja atmosfere koja je pogodovala ponašanju prisutnih na stadionu i neuspjeha da zaštite katarski tim.

“Navijači UAE-a bacali su cipele na katarske igrače. Susret su počeli zviždanjem himni. Međunarodna tijela trebala bi ponovo razmotriti odluke da dopuste UAE-u da bude domaćin čuvenih sportskih događaja”, napisala je korisnica Twittera Olivia Thomas.

 

 

Navijačica Katara Arwa al-Mansoori rekla je da nadležna nogometna tijela FIFA i AFC moraju kazniti vlasti Emirata zbog ponašanja navijača.

“Zahtijevamo kazne zbog nepoštivanja i neciviliziranog ponašanja navijača UAE-a prema katarskom timu. Neprihvatljivo je ono što se dogodilo našem timu”, napisala je ona uz videosnimak na kojem se vidi kako je katarskog igrača pogodila cipela u prsa.

 

 

Katar je meta kopnene, pomorske i zračne blokade Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Bahreina i Egipta od juna 2017.

Ta četvorka optužuje Dohu da podržava terorizam i opozicijske grupe koje su zabranili, što su optužbe koje Katar kategorički odbacuje.

Katarski državljani i migrantski radnici u Dohi slave pobjedu Katara u polufinalu Azijskog kupa

Izvor: Al Jazeera