Zatraženo ukidanje tajnosti sa slučaja ‘Potočari’

Policajci tvrde da su po usmenom naređenju, bez opreme, poslani na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici 2015. godine (AP)

Odvjetnik pritvorenih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, koji su za Al Jazeeru Balkans otkrili da su po usmenom naređenju, bez opreme, poslani na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici 2015. godine, zatražio je od javnog tužiteljstva da ukine oznaku tajnosti sa slučaja.

Obrana smatra da za tajnošću nema potrebe jer nacionalna sigurnost nije ugrožena, niti postoji drugi opravdani interes. Navode da se na taj način vrši odmazda nad uzornim policajcima Dumanovićem i Trbovićem.

Zahtijeva se i izuzeće zamjenice javnog tužitelja Radmile Jovanović.

Viši sud u Beogradu prethodno je odredio pritvor do 30 dana dvojici policajaca zbog sumnje da su odali službenu tajnu.

Pritvor im je određen kako ne bi utjecali na svjedoke.

Advokat: ‘Govorili su istinu’

Odvjetnik Todorić rekao je da se u sudskoj praksi ne određuje pritvor u slučaju kao što je ovaj zato što su svjedoci također policajci.

Todorić navodi da bi ovdje mogao postojati politički utjecaj, a da kvalifikacija kaznenog djela koje se stavlja na teret pokazuje da su Trbović i Dumanović govorili istinu.

“Da se negde drugde dešava, u nekoj drugoj zemlji, da tužilac koji određuje pritvor za tako uzorne policajce, na stolu, dok rukovodi saslušanjem, ima propagandni materijal Srpske napredne stranke, neki upaljač koji je verovatno dobila ili na stranačkom skupu ili od nekih aktivista ili ko zna kako, što nama kao odbrani, ostavlja dosta prostora za sumnju u njenu nepristrasnost, takva činjenica bi negde drugde za nas možda bila smešna. Nažalost, ona je tragična, jer predstavlja realnost u kojoj mi živimo. Ovo predstavlja jedan zatvoren proces, koji je sada sakriven od očiju javnosti, a zbog čega? Ko je ugrožen? Nacionalna bezbednost nije ugrožena, jer oni pričaju o tome mesecima”, smatra Todorić.

Dumanović i Trbović uhapšeni su posljednjeg dana 2016. godine, nakon čega su saslušani i određen im je pritvor od 30 dana.

Izvor: Al Jazeera