Zatvara se banka-pomagač pri utaji poreza

Sjedište Wegelina je u St. Gallenu: To je prva banka koja je priznala krivicu u američkim sudskim procesima zbog izbjegavanja poreza (AP)

Najstarija švicarska banka Wegelin planira trajno zatvoriti šaltere nakon što je pred njujorškim sudom priznala da je pomagala američkim državljanima da izbjegnu plaćati porez, izvijestili su u petak britanski mediji.

Wegelin je također pristao platiti američkim vlastima 57,8 miliona dolara kazne. Nakon što isplati naznačeni iznos, banka će trajno zatvoriti šaltere.

U Wegelinu su priznali da su u razdoblju od gotovo deset godina omogućili da više od 100 Amerikanaca američkoj poreznoj upravi utaje 1,2 milijarde dolara.

Banka je osnovana 1741. a sjedište joj je u St. Gallenu i prva je banka koja je priznala krivicu u američkim sudskim procesima pokrenutim zbog porezne evazije (oblik izbjegavanja plaćanja poreza).

Druge švicarske banke su proteklih godina poduzimale mjere kako bi američkim državljanima onemogućile otvaranje offshore bankovnih računa.

Nepoznata sudbina troje bankara

“Banka (Wegelin) je svjesno i agresivno uskočila kako bi popunila prazninu koja je nastala nakon što su ostale švicarske banke prekinule sa spornom praksom zbog pritiska američkih pravosudnih tijela”, kazao je voditelj njujorškog ureda američkog Državnog tužilaštva Preet Bharara.

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv Wegelina u februaru prošle godine.

Nakon priznanja krivice još nije poznato hoće li američki državni tužitelj nastaviti i sa krivičnim gonjenjem bankara Wegelina Michaela Berlinke, Ursa Freia i Rogera Kellera ili će odustati od podizanja optužnice.

Slučaj Wegelin zaključen je četiri godine nakon što je daleko veći UBS pristao platiti američkim vlastima 780 miliona dolara kazni povezano s optužbama za manipuliranja liborom (Londonska međubankarska kamatna stopa).

U UBS-su su pristali otkriti i pojedinosti računa američkih državljana.

Izvor: Agencije