Zatvaranje predstavništva PLO-a u SAD-u je nagrada Izraelu

Američki potez mogao bi za cilj imati pritisak na Palestince, smatraju palestinski zvaničnici (Reuters)

Palestinsko nacionalno vijeće, koje predstavlja palestinski Parlament u izgnanstvu, osudilo je odluku američkih vlasti da ne obnovi dozvolu za rad uredu Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu.

Prema Vijeću, ta odluka predstavlja “nagrađivanje Izraela za ilegalne aktivnosti širenja naselja”.

Predsjednik Palestinskog nacionalnog vijeća Salim Zanoon naveo je kako je američka odluka “pokušaj pritiska i ucjene nad Palestincima kako ne bi tražili pokretanje procesa protiv Izraela zbog zločina na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze pred Međunarodnim kaznenim sudom”, prenose agencije.

“Taj potez je u suprotnosti s američkom ulogom medijatora i sponzora napora za oživljavanje palestinsko-izraleskog mirovnog procesa”, smatra Zanoon.

Prijete prekidom komunikacija s Trumpom

Palestinci su prethodno zaprijetili da će prekinuti svu komunikaciju s administracijom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ukoliko provede plan da zatvori palestinsku misiju u Washingtonu.

Prema njima, odluka američke administracije je “vrlo žalosna i neprihvatljiva”, prenosi AP.

Optužili su SAD da je “poklekao pred pritiskom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua”.

Netanyahu smatra da je zatvaranje palestinske misije “stvar američkih zakona”.

Američka administracija je ranije obavijestila palestinske vlasti da će zatvoriti njihov ured Washingtonu ako ne počnu “ozbiljne mirovne pregovore” s Izraelom.

Šef palestinske diplomacije Riyad Maliki je osudio taj američki potez kao pokušaj “iznuđivanja”.

Kako prenosi AP, američki državni tajnik Rex Tillerson ocijenio je da su Palestinci povrijedili jednu odredbu američkog zakona koja nalaže da se misija PLO-a mora biti zatvorena ako pokušaju pred Međunarodnim kaznenim sudom pokrenuti postupak protiv Izraelaca zbog zločina nad Palestincima.

‘Lopta u američkom dvorištu’

U State Departmentu kažu da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u rujnu prešao tu liniju zahtjevom da sud povede istragu i optuži Izraelce.

S druge strane, Maliki je izjavio da palestinsko rukovodstvo neće prihvatiti nikakve ucjene ili pritiske koji se tiču rada delegacije PLO-a u Washingtonu ili pregovora.

Kazao je da će Palestinci pričekati daljnju komunikaciju s administracijom SAD-a.

“Lopta je sada u američkom dvorištu”, zaključio je Maliki.

Izvor: Agencije