Zatvor novinaru zbog vrijeđanja kralja

Prueksakasemsuk je osuđen na po pet godina zatvora za dva objavljena teksta, a mora odslužiti i raniju uvjetnu kaznu od godinu dana (AFP)

Tajlandski novinar i aktivist blizak tajlandskom pokretu “crvenih košulja”, optužen zbog vrijeđanja kraljevske porodice, osuđen je u srijedu u Bangkoku na 11 godina zatvora, na što su odmah reagirali Evropska unija i aktivisti za ljudska prava osudivši takvu presudu, prenosi Hina.

Somyot Prueksakasemsuk, doveden na Sud s lancima na nogama i dižući dva prsta u zrak u znak pobjede, osuđen je zbog objavljivanja dva članaka u časopisu Glas potlačenih, bliskom bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri, u februaru i u martu 2010. godine. 

Prueksakasemsuk je u vrijeme objavljivanja spornih članaka bio glavni urednik tog časopisa.

Dok u zemlji raste nezadovoljstvo zbog zakona kojim se kažnjava vrijeđanje kralja Bhumibola, 51-godišnji aktivist uhapšen u aprilu 2011, osuđen je na pet godina zatvora za svaki objavljeni tekst.

Sud je usto presudio da mora odslužiti raniju uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora zbog klevete.

Novinarski posao

“Žalit ćemo se”, rekao je njegov advokat Karom Polpornklang. “Mogu potvrditi da nije bilo namjere povrede članka 112 (vrijeđanje kralja). Samo je radio svoj novinarski posao.”

“Ova presuda ozbiljno krši pravo na slobodu govora i na medijske slobode”, odmah je u saopćenju reagiralo izaslanstvo EU-a u Tajlandu.

“Istodobno, ruši ugled Tajlanda kao slobodnog i demokratskog društva”, dodaje EU, izrazivši svoju “iskrenu zabrinutost”.

“Zakon o vrijeđanju kralja mora se odmah povući i izmijeniti”, istaknula je Isabelle Arradon iz Amnesty Internationala, tražeći slobodu za Somyota i za “sve zatočenike savjesti”.

“Čini se da je Sud preuzeo ulogu glavnog zaštitnika monarhije na štetu prava na slobodu govora”, dodao je Brad Adams, direktor Human Rights Watcha za Aziju.

Izvor: Agencije