Zatvor otpadnom vodom ugrožava okolinu

Iz zatvora u blizini Kumanova na sjeveru Makedonije, tvrde u makedonskom Helsinškom komitetu za ljudska prava, ispuštaju se komunalne otpadne vode. To ugrožava okolinu, ali i mještane čije su kuće u blizni.

Osamdesetogodišnji Milivoje Simonovski iz sela Kšanje pokazuje rupu punu komunalne otpadne vode. Već godinu se sliva u okolne njive, ali i njegovu kuću od kada su mu prvi susjedi – 206 zatvorenika u zatvoru.      

„Pustili su da otpadna voda teče niz put i njive, zagadili su i podzemne vode… Zdravlje? Supruga je oboljela, ja još ništa ne osjećam, ali ne mogu ovako živjeti“, kaže Simonovski.

Onečišćena mu je pitka voda u bunaru. Vlaga je nagrizla i podrum koji koriste za život. Sa kćerkom pokušava da spasi dio pokućstva.

„Uputila sam zahtjev direktorici zatvora Lidiji Gavrilovskoj da riješe problem, ali odgovora nema. Ne znam gdje da tražim pomoć“, ističe Biljana Arsić.

Voda puna bakterija

Zatvor ima stanicu za pročišćavanje komunalne otpadne vode koja se zatim odlaže u četiri rezervoara.

Međutim, zbog stalnog prelijevanja, miješa se, kako kaže Simonovski, sa podzemnim vodama. Nedavno su ga posjetili predstavnici Helsinškog komiteta za ljudska prava i uzeli uzorke sa njiva i iz bunara.

„Rezultati iz Instituta za javno zdravlje pokazuju da su u tim vodama prisutne ešerihija koli i druge bakterije. A utvrđeno je da ima i fekalnih otpadaka“, navodi Uranija Pirovska, direktorica Helsinškog komiteta.

Iz Komiteta ističu da nemaju potvrdu Instituta o neispravnoj pitkoj vodi, ali da se i na to žale zatvorenici.

„Zatvorene osobe prinuđene su da kupuju vodu koju, kažu, plaćaju pola eura“, dodaje Pirovska.

Raspisani tenderi

Iz Uprave za izvršenje sankcija sve demantuju. Kako javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, direktorica neće da govori u kameru.

Međutim, u saopštenju iz Uprave kažu da zatvor ima kanalizacioni sistem i da su komunalne otpadne vode u granicama dopuštenih vrijednosti onečišćenja. Također, tvrde i da je voda za piće ispravna.

Ipak, Uprava je nedavno raspisala nove tendere. Jedan za projekt vodosnabdijevanja zatvora pitkom vodom, drugi za odvođenje i odlaganje otpadnih voda.

Ekipa Al Jazeere na terenu je zatekla i predstavnike firmi zainteresovanih za izvođenje radova. Sa njima je bila i direktorica Uprave za izvršenje sankcija.

U međuvremenu Milivoj Simonovski i dalje svaki dan pješači po vodu za piće, nadajući se da će njegov problem uskoro biti riješen.

Izvor: Al Jazeera