Zatvoren restoran McDonald's u Mostaru

McDonald's u BiH potresa skandal zbog kojeg je uprava poznatog lanca za tu zemlju zatvorila restoran u Mostaru.

Riječ je o drugom najvećem restoranu na Balkanu, nakon beogradskog. Spominju se reketarenje, loši međuljudski odnosi, ali i bakterije u hrani, izvještava Ivan Pavković.

Poznati brend brze hrane u Mostaru više ne prima goste. “U upravi tvrtke koja je vlasnik koncesije tvrde kako pritiske, a spominju traženje novca, reketarenje te pritisak inspekcije, više nisu mogli izdržati”, izvještava Pavković.

Otpušten 41 uposlenik

Adi Hadžiarapović, direktor Marketinga Gliese 581 d.o.o, kaže: 

“Zatvorena su vrata posjetiteljima, ali i radna mjesta 41-om uposleniku. Oni za sve krive bivše radne kolege koji su iznijeli podatke o bakterijama u hrani. Reketarenje pripisuju upravo njima.”

Jadranko Beća, upravitelj Mcdonald's restorana u Mostaru, kaže: “Prvenstveno, imao sam ja prijetne, na autu probušene gume.” Tvrdnje o neispravnoj hrani smatraju namjernim lažima.

Jelena Šunjić, zaposlenica Mcdonald's restorana u Mostaru, govori: “Mi smo svi jeli, jeli su i naši bivši radnici svi tu hranu, nitko nije bio otrovan. Niti se itko nama žalio na tu hranu.”

Bivše radnike optužuje i Uprava, za pronevjere te pokušaj iznude novca. Oni, pak, sve pobijaju. Tvrde kako se hrana jeste prevozila autobusima, umjesto hladnjačama.

Sve su, kažu, prijavili i evropskom sjedištu američkog lanca brze hrane. Zbog svega se, kažu, prijetilo njima.

Igor Burić, bivši uposlenik Mcdonaldsa, tvrdi: “Dobili smo prijetnje smrću kad smo rekli da ne želimo lagati javnost. Meni, Lejli Marić i Mariji Knezović se prijetilo.”

U policiji potvrđuju kako su imali niz prijava iz McDonaldsa, uglavnom međusobnih optužbi radnika.

Srećko Bošnjak, voditelj krim- službe MUP-a HNK, kaže: “Mi imamo nekoliko prijava kad je u pitanju stanje u McDonaldsu. Početak je bio narušavanje unutarnjih odnosa, subordinacije, neposluha i neriješenih  nekih pitanja između uposlenika da bi problem kulminirao na taj način, kad su se umiješale inspekcijske službe, došlo je do prijetnji i inspektoru koji je uzimao uzorke.”

Iz Mcdonaldsa se žale i na različite Pravilnike o mikrobiološkoj ispravnosti hrane koji se primjenjuju u Mostaru.

Dva pravilnika

U federalnom Zavodu za javno zdravstvo potvrđuju kako su na snazi dva, preuzeta stvaranjem Federacije BiH.

No, oba su, tvrde, usklađena s evropskim propisima te su, po pitanju ispravnosti hrane, ista.

Gradska inspekcija nedvojbeno je utvrdila je postojanje fekalnih bakterija u hrani. No, u McDonaldsu podastiru dokaze da su sva naknadna ispitivanja negativna. Sve su, kažu, prijavili državnoj Agenciji za istrage i zaštitu.

U subotu su sa zgrade tržnog centra u kojem je restoran smješten skinuli i prepoznatljivi znak.

“Mostarski restoran, i po površini i po broju mjesta, najveći je Mcdonaldsov restoran u BiH te drugi u regiji. No, zbog svega što se događa Uprava je vrata odlučila zatvoriti, za sada, privremeno”, javlja Pavković. 

Izvor: Al Jazeera