Zatvorena birališta u Beranama

U Beranama je večeras u 20 sati zatvoreno 55 biračkih mjesta za lokalne izbore, u kojima je učestvovalo deset političkih partija i jedna koalicija.

Prema podacima Opštinske izborne komisije, do 17 sati je glasalo 73 posto od ukupno 23.553 birača sa pravom glasa. 

Za 35 mjesta u lokalnom parlamentu nadmeće se deset političkih stranaka i jedna koalicija. 

Tokom dana je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) optužila vijećnike i kandidate opozicionog Demokratskog fronta (DF) za napad na aktiviste te stranke.

Istovremeno, Demokratski front i Socijalistička narodna partija (SNP) najavili su kaznene prijave protiv DPS-a zbog, navode, kupovine glasova.

Na biračkim mjestima nisu zabilježene veće nepravilnosti.

Odljev stanovništva

Berane je samo jedna od općina Crne Gore koja se suočava s problemima nezaposlenosti i odljeva stanovništva. Propala industrija i nepostojanje velikih proizvodnih kapaciteta čini taj kraj znatno siromašnijim od juga. Zašto, istraživala je Al Jazeerina Milica Marinović.

Prva slika na ulazu u Berane je Fabrika celuloze i papira “Ivangrad”, nekada stub industrije grada sa više od dvije hiljade zaposlenih. Zatvorena je 1989, privatizirana, a radnici su poslati kućama.

Uz propalu industriju, kažu građani Berana, najveći problem grada je nerazvijenost i nezaposlenost.

Državne vlasti tvrde da je poljoprivreda prilika za ovaj kraj. Ipak, proizvođači kažu da se od toga ne može preživjeti.

Potraga za boljim životom

„Grad je godinama u žiži javnosti i zbog neriješenog pitanja odlaganja smeća. Opština i mještani Beransela, na samom ulazu u grad, spore se u vezi s otpadom Vasove vode. Građani traže da se ono izmjesti, a opština je donedavno to uporno odbijala“, kaže Blažo Rašetić, stanovnik Berana.

Pred izbore su partije najavile rješenje problema, u šta mještani sumnjaju.

„Beranska zbilja uglavnom je i slika onoga što se dešava i u drugim općinama crnogorskog sjevera“, kaže Gojko Cimbaljević.

Proces centralizacije i potraga za boljim životom razlog što je u deset godina više od 15 hiljada građana napustilo sjever i taj trend se nastavlja.

Zvanični podaci govore da je na sjeveru nezaposlenost do 40 posto, što je dvostruko više od prosjeka za ostatak države. Ulaganja u ovaj dio Crne Gore značajno su manja od onih na jugu.

Izvor: Al Jazeera