Zatvorena novinarka koja je otkrivala korupciju

Novinarka Radija Slobodna Evropa Hatidža Ismailova, osuđena je na sedam i po godina zatvora nakon što ju je azerbejdžanski sud proglasio krivom za nelegalne poslovne aktivnosti, utaju poreza i zloupotrebu položaja.

Ismailova je poznata po razotkrivanju korupcijskih afera među političkom elitom u Azerbejdžanu.

U Amnesty Internationalu kažu kako je optužnica protiv nje podignuta sa ciljem da se zaustavi njen istraživački rad.

Advokat Ismailove, koja je u pritvoru od decembra prošle godine, najavio je žalbu na presudu.

Govoreći o presudi azerbejdžanskoj novinarki, istraživačka novinarka na projektu Izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) Miranda Patrucić je rekla kako je šokirana presudom.

Patrucić je u programu Al Jazeere podsjetila kako su protiv njene kolegice bile podignute tri optužnice.

“Optužbe su bile smiješne, kao što je kleveta objavljivanjem dokumenata na Facebooku, poticanje bivšeg momka na samoubistvo što je on kasnije porekao, te utaja poreza, zloupotreba položaja i vođenje nelegalnih poslova. Sve su to stvari o kojima je izvještavala u karijeri. Godinama se borila, izvještavala o korupciji i organizovanom kriminalu. Više puta su je pokušali ušutkati, a kad je iz inostranstva odlučila vratiti se – uhapšena je i osuđena”, rekla je Patrucić.

Pisala o korupciji u društvu

Navela je i kako je Ismailova pisala o tome kako je “porodica predsjednika Azerbejdžana privatizovala nacionalnu aviokompaniju, kao i banke, stekli su i udio u rudniku zlata koji je vrijedan nekoliko milijardi dolara, a navodno su se i lično okoristili u održavanju Eurosonga u Bakuu”.

“Objavila je niz istraživačkih tekstova u kojima je navela dokumente koji ukazuju na korupciju u Azerbejdžanu i govorila širom svijeta o tome, pogotovo o teškim uslovima u kojima rade novinari. Nemaju nikakav sistem zaštite, prijete im i prebijaju ih, ljekari neće da ih liječe i samo čekaju dan kad će biti izvedeni pred sud i završiti u zatvoru”, kazala je Patrucić.

Azerbejdžanske vlasti u glavnom gradu Bakuu zatvorile su krajem prošle godine dopisništvo Radija Slobodne Evrope, kojeg finansiraju američke vlasti.

Zaposlenici smatraju kako je riječ o pokušaju ušutkivanja posljednjeg nezavisnog medija u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera