Zatvorene turističke atrakcije u Francuskoj

Nezadovoljni radnici u Francuskoj izašli su na ulice. Štrajkom i protestima pokušavaju da izvrše  pritisak na vlasti zbog mjera štednje.

Sumnjaju u mjere, jer vlada prognozira rast ekonomije od tek 1 posto. Umjesto na posao, na ulicu. Parižani su se potrudili biti glasni. Nadaju se kako će ih čuti vlasti. Njihove mjere štednje podrivaju javne službe, ali i kupovnu moć, smatraju nezadovoljni Francuzi.

Turističke atrakcije

Oni su tu jer su protiv štednje i rezova politike koju provodi vladajuća stranka.

Zbog protesta su zatvorene turističke atrakcije, mnoge škole nisu radile. To je svojevrstan test jačine sindikata.

Iako, drugi najveći sindikat u zemlji nije sudjelovao u protestima, jer smatraju kako mjere u Francuskoj nisu poput onih u Španiji, Irskoj ili Grčkoj. Ali, za demonstrante su rezovi javne potrošnje dovoljno problematični.

“Ovo je Francuska, i naša Vlada ne treba slušati neke druge nego svoje radnike , a ne raditi protiv njih“, poručili su radnici.

Masovni protesti poklopili su se sa štrajkom kontrolora leta. Odluka da im se za dvije godine produži radni vijek bila je dovoljna da stupe u štrajk zbog kojeg su otkazane stotine letova. Putnici su frustrirani.

“Poseban mi je problem što sam već šest sati letio kako bih stigao ovdje. A čekati do sutra za nastavak leta ne mogu jer se moram vratiti na posao”, rekao je  putnik iz Obale Slonovače, Benoit Akre.

“Nemamo informacija. Šalju nas od jedne do druge službe. A mi smo upravo na odmoru i ne možemo si priuštiti da gubimo vrijeme ovdje”, istakao je putnik iz Švicarske Rubi Keller.

Kratke linije

Osim putnika, raste zabrinutost i u avioindustriji. Drugi dan štrajka kontrolora leta posebno je pogodio prijevoznike na kratkim linijama.

“Ako se nastavi u sljedećih 48 sati, izazvat će opću zabrinutost. Već imamo slabije brojeve putnika u easyJet-u. Avioprijevoznici su pod posebnom lupom u Evropi”, zaključio je tržišni analitičar Darren Sinden.

Finansijski rezovi i otkazi izazvali su dosad i neviđenu radijsku šutnju, na državnom i lokalnom nivou.

Ali, vlada Francoisa Hollandea je, uprkos svemu, odlučna provesti mjere i do 2017. smanjiti javne troškove za više od 50 milijardi eura.

Izvor: Al Jazeera