Zatvorenice u S. Arabiji: Mučenje, seksualno uznemiravanje i pokušaji samoubistva

Najbitnije da se postigne svrha kažnjavanja, a to se ne može uvijek novčanom kaznom, smatraju u Ministarstvu pravde RS-a (Reuters)

Ne smiruju se burne reakcije na društvenim mrežama nakon što je otkriveno da je nekoliko aktivistica koje se nalaze iza rešetaka u Saudijskoj Arabiji bilo izloženo seksualnom uznemiravanju i mučenju. Korisnici društvenih mreža smatraju da je situacija šokantna i da se zatvorenice, kao i njihove porodice, suočavaju s užasnom patnjom.

Organizacije za ljudska prava Amnesty International i Human Rights Watch otkrile su da je jedan broj aktivistica, uključujući i neke braniteljice ljudskih prava koje su u pritvoru od maja, bio izložen mučenju i seksualnom uznemiravanju.

Amnesty International ranije je potvrdio da su saudijski aktivisti, uključujući i žene, bili izloženi seksualnom zlostavljanju, mučenju i drugim oblicima zlostavljanja tokom ispitivanja u zatvoru Dahaban na zapadu zemlje.

Organizacija u svom saopćenju pojašnjava da su elektrošokovi i bičevanje neke od metoda mučenja i da su takva zlostavljanja dovela do invaliditeta kod pojedinih zatvorenika.

Mučenje i klevete

Sa svoje strane, organizacija Human Rights Watch kaže da je mučenje saudijskih aktivistica uključivalo primjenu elektrošokova, bičevanje po bedrima i grljenje i ljubljenje nasilu.

Od svojih izvora prenosi da su ispitivači s maskama na licu mučili žene u prvim fazama ispitivanja, ali da nije bilo jasno žele li time primorati žene da potpišu priznanja ili ih kazniti zbog njihovih mirnih aktivnosti.

Izvori te organizacije navode da su žene pokazivale fizičke znakove mučenja nakon ispitivanja, uključujući poteškoće u hodanju ili stajanju uspravno, ruke su im se nekontrolirano tresle i imale su crvene tragove i ogrebotine na licu i vratu. Najmanje jedna žena pokušala je izvršiti samoubistvo više puta, rekli su izvori.

Michael Page, zamjenik direktora ureda HRW-a za Bliski istok, kaže da “bilo kakvo brutalno mučenje saudijskih aktivistica neće poznavati granice u brutalnoj kampanji saudijskih vlasti protiv kritičara i aktivista za ljudska prava. Svaka vlada koja muči žene zbog toga što traže svoja osnovna prava trebala bi se suočiti s međunarodnim kritikama, a ne da dobija neograničenu podršku SAD-a i Velike Britanije”.

Međutim, saudijski zvaničnik izjavio je za Reuters da pravosudni sistem Saudijske Arabije “ne dopušta, ne oprašta niti potiče mučenje pritvorenih osoba”.

Dodao je da “tokom ispitivanja svaki pritvoreni muškarac ili žena prolaze kroz standardni pravosudni postupak pod nadzorom državnog tužilaštva. U navedenom postupku nema elemenata zlostavljanja, bilo fizičkog, seksualnog ili psihičkog”.

Prije samog mučenja i u prvim danima pritvora aktivistica mediji bliski saudijskim vlastima pokrenuli su klevetničku kampanju širokih razmjera protiv zatvorenica, označavajući ih izdajicama i objavljujući njihova imena i fotografije.

HRW kaže da se medijska kampanja klevetanja zatvorenica suprotstavlja ustaljenoj politici Saudijske Arabije da ne objavljuje imena osumnjičenika za krivična djela koji su u pritvoru.

Dok su miroljubivi aktivisti objavljivani s imenima i fotografijama kako bi se umrljala njihova reputacija i kako bi bili oklevetani, provladini mediji nisu identificirali osobe uhapšene zbog navodne umiješanosti u ubistvo Jamala Khashoggija, ističe HRW.

Reakcije na Twitteru

Stotine korisnika Twittera reagirale su na slučaj uhapšenih aktivistica, dok je nalog grupe aktivista “Zatvorenici savjesti” (@m3takl) zatražio od tužilaštva da hitno reagira i otkrije istinu i imena istražitelja koji su počinili gnusna djela seksualnog zlostavljanja i teškog premlaćivanja zatvorenica, a da prije toga oslobodi sve pripadnike “Zatvorenika savjesti”.

Korisnik Twittera Omar Abdulaziz napisao je: “Osjećam bol, tugu i bijes zbog onoga što se dogodilo… Sramota će pratiti mene i one koji šute i obaraju glavu.”

Pojedini smatraju da je ovo presedan u historiji Kraljevine i da se kosi s prirodom plemenskog konzervativnog društva, čiji običaji i pripadnost arapskom narodu ne dopuštaju da se prema ženi odnosi na neprimjeren način, da ne spominjemo takva brutalna mučenja koja su navela međunarodne organizacije za ljudska prava da reagiraju.

Drugi, pak, smatraju da su to bolne i tužne vijesti. Pitaju se kako se osjećaju djeca, supružnici i roditelji zatvorenica nakon što su čuli takve zastrašujuće vijesti. Jedan od njih pita se hoće li zatvorenice biti u stanju prevladati svu tu bol čak i ako izađu iz tamnica.

Izvor: Al Jazeera