Oglasi

Zatvorenici evakuirani nakon pobune

U sukobu zatvorskih bandi i čuvara živote izgubilo najmanje 58 osoba, dok ih je dvostruko više povrijeđeno.
Posljednji od blizu 2.000 zatvorenika napustili su zatvor Uribano mirno, bez bilo kakvog otporaAFP/ Getty

Venecuelanske snage sigurnosti preuzele su u ponedjeljak kontrolu i evakuirale zatvorenike iz zatvora Uribano, u državi Lara na sjeverozapadu Venecuele, nakon pobune u kojoj je u sukobima zatvorskih bandi i čuvara, prema najnovijim podacima, poginulo najmanje 58 osoba, dok je gotovo dvostruko više povrijeđeno.

„Evakuacija zatvorenika je završena. Sada nas čeka rekonstrukcija zatvora“, kazala je Iris Varela, ministrica zadužena za zatvore u ovoj južnoameričkoj državi.

Ona je istakla da su i posljednji od blizu 2.000 zatvorenika napustili zatvor mirno, bez bilo kakvog otpora, prenose agencije.

Navodeći da su pobunjenici i ostali zatvorenici prebačeni u druge zatvore u Venecueli, Varela je rekla da je prethodna procjena o 61 poginulom smanjena.

Kako je kazala, najnoviji podaci pokazuju da je smrtno stradalo 58 osoba, te da je dvostruko više ranjeno u sukobima zatvorskih bandi i čuvara koji su počeli još u petak.

Varela je rekla da je pobuna izbila nakon što je uprava zatvora počela pretresanje objekta u potrazi za nelegalnim oružjem.

Izvor: Agencije