Zatvoreno 70.000 trgovina u Grčkoj

U Grčkoj bjesni ekonomski rat na koji niko ne zna kako da odgovori i kako da se postavi. Povjerenja među biznismenima više nema, a sve se radi samo za gotovinu. Da bi se uvezle osnovne sirovine, gorivo i lijekovi, potrebno je 20 milijardi eura mjesečno.

Međutim, nestašice su već počele, a ako se ovako nastavi i police u prodavnicama postat će prazne.

Kako iz Atine izvještava Dijana Mujanović, da biste preživjeli, morate da varate. Ali samo je pitanje ko koga više vara – građani državu ili država građane?

„Grčka je zemlja koja gotovo ništa ne proizvodi. Sve se uvozi. No i uvoziti je sve teže. Osiguravajuće kuće odbijaju osiguravati grčke pošiljke. Bankovne garancije su nevažeće“, rekla je naša novinarka, dodavši da strani dobavljači koriste situaciju – mijenjaju im ugovore, povećavaju cijene i daju robu samo za gotovinu.

Nikos Manessiotis je na rubu očaja.

„Ako kupujem začine iz Indije, treba danas da platim 60 hiljada eura, a robu ću dobiti tek za dva mjeseca. To je strašno, a s druge strane, moji kupci nemaju novac da mi plate unaprijed. Traže da im dam robu na kredit. Što znači da na kraju ja treba da igram ulogu banke“, objasnio je on.

Svaki put kad proda robu, dobije po jedan ček sa datumom dospijeća, no kad ode do banke da ga unovči, stanje na računu klijenata često iznosi nula eura. Duguju mu više od 140 hiljada.

Gotovo 70.000 biznisa koji su se zatvorili u proteklih godinu dana.

Trgovinski sektor je pred kolapsom. Banke ne daju kredite, novca nema, a grčka realnost postali su katanci.

Neplaćanje poreza

Rezanje plata, mjere štednje i sve veći nameti postali su neizdrživi. Novi nacionalni sport postala je igra kako izbjeći plaćanje poreza, prevariti državu i preživjeti.

Atinskim ulicama kruže hiljade taksija, svaki od njih po zakonu mora imati kasu i izdavati fiskalne račune, ali da li to i poštuju, provjerila je naša novinarka.

„Dok je (taksista) ispisivao račun pitao nas je čak da li želimo da nam napiše malo više da možemo pravdati, na čemu smo mu se uredno zahvalili. Taj račun nije legalan“, objasnila je Mujanović.

Zbog manjka novca u budžetu, porezne uprave krenule su u akciju. U samo tri mjeseca uhapšene su 502 osobe koje duguju državi gotovo milijardu eura.

U očaju, Vlada je donijela odluku da se porez na imovinu plaća uz račun za struju, ali rezultat tog poteza je enorman gubitak grčke elektroprivrede.

“Izbjegavanje plaćanja poreza u Grčkoj je postao hobi i biznismena i inspektora i porezne uprave. Za to je potrebno dvoje, onaj koji daje i onaj koji uzima. Ali problem je što, iako želimo da platimo poreze, nemamo novca da to uradimo”, naveo je Vasilis Korkidis iz grčke Nacionalne konfederacije trgovine.

Iako je Atina i danas puna turista ako nekome zatreba hanzaplast ne može ga kupiti. Unatoč ekonomskoj krizi Grci su i dalje zadržali komociju da mjesta gdje se on može kupiti rade samo do pola tri, a banke do pola dva.

Iako su u Evropskoj Uniji, mnogi Grci očito još nisu stekli evropske navike.

Izvor: Al Jazeera