Zatvorska kazna bivšem gruzijskom ministru

Gruzijski sud osudio je bivšeg ministra samo dan kasnije pošto je na predsjedničkim izborima u Gruziji pobijedio Georgij Margvelašvili (EPA)

Sud u Gruziji osudio je u ponedjeljak bivšeg ministra odbrane i unutrašnjih poslova Baću Akalaja na višegodišnju zatvorsku kaznu, po optužbi za “vrijeđanje i nehumano postupanje sa zatvorenicima” u vrijeme dok je bio načelnik zatvorske bolnice, javila je ruska novinska agencija Itar-Tass.

Sud je razmatrao slučaj pobune u dva prijestolnička zatvora i u zatvorskoj bolnici u martu 2006. godine, dok je Akalaj bio načelnik Odjeljenja za zatvore i osudio bivšeg ministra na tri godine i devet mjeseci zatvora, novčanu kaznu od 2.400 dolara i dvije godine i tri mjeseca zabrane obavljanja državnih poslova.

Gruzijski sud osudio je bivšeg ministra samo dan kasnije pošto je na predsjedničkim izborima u Gruziji pobijedio Georgij Margvelašvili, rival odlazećeg predsjednika Mihaila Sakašvilija, a Akalaj se našao među nekoliko desetina ljudi iz Sakašvilijevog tima, koji se suočava s optužbama, dodaje AP.

U pobuni 2006. godine sedam zatvorenika je ubijeno i 17 povrijeđeno, kao i 12 policajaca u sukobima policije i zatvorenika.

Načelnik Odjeljenja za zatvore Akalaj je kasnije, od augusta 2009. do jula 2012. godine, bio ministar odbrane, a ministar unutrašnjih poslova od 4. jula do 20. septembra 2012. godine, da bi u novembru te godine bio uhapšen, zajedno s načelnikom Generalštaba Vojske Gruzije Ðorđom Kalandadzeom, u okviru istrage o zloupotrebi položaja.

Uhapšeni deseci zvaničnika

Koalicija Gruzijski san je u oktobru 2012. godine na izborima pobijedila stranku Sakašvilija.

Od kako je na vlast prošle godine došao premijer Bidzin Ivanišvili, deseci bivših zvaničnika povezanih sa Sakašvilijem su uhapšeni.

Hapšenja su potakla upozorenja Zapada da Tbilisi treba izbjegavati pristrasno pravosuđe ili progoniti političke protivnike.

Milijarder Ivanišvili odbacio je navode da koristi pravosuđe za obračun sa političkim rivalima, ali kaže da krivična djela moraju biti pravno kažnjena.

Gruzijski bivši premijer je među nekadašnjim zvaničnicima, uhapšenim od kako je Ivanišvili došao na vlast.

Zvaničnici su optuženi za zloupotrebu ovlasti, korupciju ili ilegalno prikupljanje podataka.

Izvor: Agencije