Zatvorska kazna sutkinji Suda BiH zbog primanja mita

Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić osuđena je u četvrtak pred tim sudom na dvije i po godine zatvora nakon što je proglašena krivom zbog primanja mita.

Prva presuda takve vrste od osnivanja Suda BiH odnosi se na slučaj u kojem je Miletić obećala blaže kazne dvojici muškaraca koji su u prvostepenom postupku osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Riječ je o Rami Brkiću, bivšem načelniku policije Unsko-sanskog kantona koji je u konačnici osuđen na 11 godina zatvora zbog primanja mita, zloupotrebe položaja i ovlasti i umiješanosti u trgovinu drogom te Senadu Šabiću, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog davanja mita i zbog ilegalne trgovine drogom.

Njih dvojica su preko posrednika sutkinji Miletić ponudili mito kako bi im u drugostepenom postupku sudsko vijeće kojim je ona predsjedala izreklo blaže kazne ili ih čak oslobodilo krivice.

Prema presudi objavljenoj u četvrtak, sutkinja Miletić primila je od posrednika, čiji je identitet ostao zaštićen, najmanje tri hiljade eura, što je navodno tek dio novčane nagrade koja joj je obećana.

Tonski zapisi krucijalni dokazi

Tokom suđenja kao dokazni materijal korišteni su tonski zapisi telefonskih razgovora sutkinje Miletić, koju je prisluškivala Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Ni Brkić niti Šabić nisu dospjeli iza rešetaka jer su pobjegli iz BiH ne čekajujući okončanje drugostepenog postupka.

Pretpostavlja se da se Brkić od bosanskohercegovačkog pravosuđa skriva u Hrvatskoj. Za obojicom su raspisane međunarodne potjernice.

Miletić ima pravo žalbe na presudu izrečenu u četvrtak jer je ona prvostepena.

Izvor: Agencije