Zatvorska kazna za negiranje genocida

Dom naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine usvojio je u petak izmjene Krivičnog zakona koje se odnose na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina potvrđenih pravosnažnim presudama stranih i domaćih sudova.

Izmjene predviđaju da svakoj osobi koja na teritoriji Federacije negira genocid ili zločin potvrđen pravosnažnom presudom može biti izrečena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine.

Prvo ih je usvojio Predstavnički, a danas i Dom naroda federalnog Parlamenta te će te izmjene stupiti na snagu osmi dan od objavljivanja u Službenom glasniku.

Odredbe Zakona neće se primjenjivati retroaktivno.

Suočavanje sa prošlošću

Izmjene Krivičnog zakona predložio je prvi put 2009. godine Jasmin Duvnjak, poslanik Sstranke demokratske akcije u federalnom Parlamentu, a za usvajanje toga prijedloga trebalo je punih pet godina.

Po Duvnjakovom objašnjenju, negiranje pravosnažno presuđenog genocida u Srebrenici i svih pravosnažno presuđenih ratnih zločina u cijeloj Bosni i Hercegovini time “nije puko iznošenje mišljenja, već je to novi zločin, posebno prema nevinim žrtvama i njihovim porodicama”.

“Nemoguće je graditi povjerenje u postjugoslovenskim društvima, niti ta društva mogu ići dalje u budućnost, bez suočavanja s prošlošću. To je jedini način da se prošlost ostavi iza nas i da nas ne opterećuje”, rekao je Duvnjak, dodajući kako “zakon nije uperen niti protiv jednog naroda, niti protiv jednog entiteta u Bosni i Hercegovini”.

Protivljenje iz HDZ-a BiH

Razumijevanja ratnih zločina počinjenih u Ahmićima, Mostaru ili Bugojnu, svrstavanje na tzv. hrvatske i tzv. bošnjačke zločine, i u ovom slučaju su godinama bili kamen spoticanja.

Delegati iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i danas misle da nije vrijeme za ovakve zakone.

“Smatram da je bolje da odustanemo od ovakvih zakona, jer to može samo praviti dodatne podjele između građana i samih naroda”, kaže Ivo Tadić iz HDZ-a BiH.

Za većinu koja je pak glasala za zakon ključno je što će svi koji na teritoriji Federacije negiraju genocid i ratne zločine potvrđene pravosnažnim presudama, makar bili i stranci, biti kažnjeni zatvorom.

“Mora se istrajati u borbi da za svako krivično djelo počinilac bude osuđen, a svako ko negira bude sankcionisan”, ukazuje Amir Zukić iz SDA.

Ne samo Srebrenica

“Izmjene se ne odnose samo na Srebrenicu, već na svaki genocid koji je počinjen na području Bosne i Hercegovine”, napominje Mira Ljubijankić iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Konkretno, uz postojeći stav Člana 163. Krivičnog zakona, koji glasi “Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji Bosne i Hercegovine, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina”, dodaje se novi stav.

Taj stav glasi: “Ko krivično djelo iz prethodnog stava učini javnim poricanjem ili opravdavanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine”.

Izvor: Al Jazeera i agencije