Zatvorska kazna za predsjednika Seville

Del Nidu je ovo deveta sezona na mjestu predsjednika (EPA)

Predsjednik Nogometnog kluba Seville Jose Maria del Nido zatvoren je na 7,5 godina zbog umješanosti u malverzacije javnih fondova u južnom španskom gradu Marbelli.

Del Nido također treba platiti gradskoj upravi Marbelle 3,5 miliona američkih dolara zbog njegove uloge kao advokata u korupcijskom krugu od 1999. do 2003. godine.

Bivši gradonačelnik ovog španskog grada Julian Munoz je dobio istu kaznu, dok je bivši savjetnik za izgradnju Juan Antonio Roca kažnjen sa četiri godine zatvora.

Oni imaju pet dana da se žale na presudu suda regije Malaga Vrhovnom sudu u Madridu. Potpredsjednik španskog prvoligaša Seville stao je u odbranu Del Nida.

„Ovo je velika nepravda. No, nije nepovratna i može se žaliti na presudu“, rekao je.

Del Nidu je ovo deveta sezona na mjestu predsjednika. Tokom tog perioda, Sevilla je osvojila dva izdanja Kupa UEFA, dva Kupa Kralja, jedan evropski Superkup, te u dva navrata završila na trećem mjestu španskog nogometnog prvenstva.

Trener Seville Marcelino Garcia kazao je kako presuda neće imati utjecaja na rad tima.

„Neću ništa reći povodom ovoga jer je to u sferi privatnog života predsjednika, ali želim iskazati moju potpunu i iskrenu podršku“, kazao je Garcia, kojem je ovo prva takmičarska godina sa andaluzijskim klubom.

„Ovo neće utjecati na naše igre i nadam se da će ostati na mjestu predsjednika još dugo i da će nastaviti sa uspjesima koji su ranije zabilježeni.“

Sevilla je trenutno na šestom mjestu Primere nakon subotnjeg poraza od madridskog Reala (2:6).

Marbella je jedno vrijeme bila poznata kao prestižno ljetovalište, no njenu reputaciju je u posljednjim godinama okaljala korupcija.

Tokom 2006. godine,  španska vlada je rasformirala gradsko vijeće Marbelle zbog skandala u kojem su mnogi zvaničnici, uključujući Munoza i Rocu, optuženi za uzimanje mita i drugih usluga u zamjenu za građevinske dozvole.

Izvor: Agencije