Zaustaviti razvoj balističkih raketa

SLMB rakete će podići nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje (EPA)

Južna Koreja pozvala je danas Sjevernu Koreju da zaustavi zabrinjavajući razvoj balističkih raketa (SLBM), koje se lansiraju sa podmornica.

Jedan predstavnik vlasti u Seulu izrazio je zabrinutost da bi Sjeverna Koreja već za dvije godine te rakete mogla staviti u funkciju, prenio je AFP.

Zvanična sjevernokorejska agencija KCNA javila je u subotu da je ta zemlja uspješno testirala balističku raketu sa podmornice koja se opisuje kao “strateško oružje na svjetskom nivou”, dodajući da je lider Kim Jong-un gledao lansiranje.

Tačna priroda testa još nije nezavisno potvrđena, a neki eksperti smatraju da je to bila proba izbacivanja, tokom koje projektil putuje nekoliko stotina metara umjesto punog leta.

S druge strane, južnokorejsko Ministarstvo odbrane je navelo da je proba bila “vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća, te da bi mogla narušiti regionalnu stabilnost”.

“Pozivamo Sjever da odmah zaustavi razvoj SLMB-a, koji prijeti sigurnosti Korejskog poluotoka i sjeveroistoka Azije”, kazao je glasnogovonik ministarstva Min-seok novinarima.

Nuklearna prijetnja

Potpuno razvijene SLMB rakete će podići nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje na novi nivo, jer će omogućiti raspoređivanje nuklearnog oružja daleko van poluotoka i povećati potencijal za osvetu u slučaju nuklearnog napada.

Glavna strateška opasnost od takvog oružja je teškoća u praćenju naoružanih podmornica dok su pod vodom, kazao je Kim, ali je procjena da se te rakete nalaze još u ranoj fazi razvoja.

Na sastanku o sigurnosti vladajuće partije Saenuri u Seulu, ministar odbrane Han Min-goo rekao je kako južnokorejska vojska ne bi sjedila skrštenih ruku u slučaju sjevernokorejske agresije. “Mi ćemo nemilosrdno odgovoriti i razbiti njihove provokacije, jer je to naredba koja stiže od naroda”, kazao je Han.

Sjevernokorejske vlasti su prošle sedmice izdale tri upozorenja da će otvoriti vatru na južnokorejske patrolne brodove, koji rutinski ulaze u sjevernokorejske teritorijalne vode u Žutom moru.

Izvor: Agencije