Završava predizborna kampanja u Srbiji

Srbiju za tri dana očekuju parlamentarni izbori. Isti dan će se birati i Skupština Grada Beograda, a izborna kampanja završava u četvrtak u ponoć. Vladajuća Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić zatražili su vanredne izbore jer su željeli provjeriti volju birača.

Glasači u Srbiji će u nedjelju, nakon mjesec i pol kampanje, na vanrednim izborima birati 250 zastupnika, a time i novu vladu. Političari su imali ukupno 45 dana da se, u vremenu kad su najbliže građanima, približe onima od koje očekuju da ih podrže.

“Sve što je do sada bilo loše treba da se odstrani i da se krene novom snagom u budućnost i velikim korakom napred prema Evropi. I, to je to. Niko drugi ne može to sem Vučića. Probali su mnogi. Možda bi mogao Zoran Đinđić, ali on je mrtav”, kaže Mića Glišić, koji svoj glas planira dati SNS-u.

Jedan od stanovnika Pančeva, koji se predstavio kao Rade, namjerava glasati za Čedomira Jovanovića i njegovu Liberalno-demokratsku partiju.

“Uvek sam bio uz njega. Mislim da daje ono što će moći da ispuni”, vjeruje Rade.

Bez krupnih obećanja

Mjesec i pol dana izborne kampanje u Srbiji, ipak, nisu obilježila krupna obećanja. SNS i Vučić su najavili  konačan obračun s kriminalom i korupcijom, ali i provođenje reformi.

“Nismo došli da vam pričamo šarene laže i da obećavamo kule i gradove. Nismo došli da vam govorimo da će teći med i mleko. Neće biti lako, ali uz vašu podršku, vašu snagu i vašu energiju i pametnu, ozbiljnu, mudru i odgovornu politiku, možemo da postignemo velike rezultate”, poručio je Vučić u kampanji.

Najveći protivnik “naprednjacima” tokom kampanje bila je Demokratska stranka, čijeg su lidera Dragana Đilasa optuživali da je tajkun i da želi haos u zemlji. Đilas im je odgovarao da se bore protiv Vučićeve diktature.

“Na izborima 16. marta samo oni koji daju glas listi DS-a znaju da taj glas nije otišao diktatorskoj vlasti Vučića i nije otišao onim ljudima koji na mitingu kažu da se zatre seme Draganu Đilasu, jer to nisu ljudi… oni koji ne shvataju šta govore… oni koji opet guraju Srbiju u podele, mržnju i međusobnu svađu”, tvrdi Đilas.

Podijeljena Demokratska stranka

Kampanja za parlamentarne izbore razdvojila je i DS pa Boris Tadić, nekada predsjednik te stranke, danas predvodi novu političku opciju i nada se da će ući u Parlament.

“Pokrenuli smo energiju ponovo u Srbiji. To je i razlog zašto smo rešili da nastupimo na izborima”, kaže Tadić.

Za razliku od prethodnih kampanja, stranke su se ovog puta odlučile za manje prostore, osim socijalista Ivice Dačića, koji su blizu 20.000 svojih članova doveli u beogradsku Arenu.

“Narode moj, samo hrabro i pametno. Narodu treba pomoć, sigurnost, zaštita, briga… Mi smo na vašoj strani – na strani naroda, jer drugo nemamo”, rekao je Dačić.

Političarima koji su u kampanji, zakon zabranjuje da se od ponoći sa četvrtka na petak do nedjelje u 20:00 pojavljuju u javnosti.

Izvor: Al Jazeera