Završen Croatia Forum u Dubrovniku

U Dubrovniku je završio Croatia Forum o temi – integracija zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Skupu je prisustvovalo 39 stranih delegacija.

Učesnici su tri dana raspravljali o proširenju Evropske unije.

“Uzevši u obzir činjenicu da smo kandidat deset godina i da još nismo počeli pregovore, možemo zaključiti kako imamo ozbiljan izazov”, ocijenio je Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Makedonije.

Ivica Dačić, čija je zemlja pregovore nedavno počela, bio je dobro raspoložen.

Raspoložen je bio i onaj čija je zemlja daleko od članstva: “U Dubrovniku se malo ko loše osjeća, koliko ja znam”.

Sastanci u pauzama

U pauzama su se mogli diviti pogledu, održati mnoge bilateralne i neformalne sastanke.

“I na tim sastancima ponekad neopterećeni agendom možda i brže i lakše dođete do poente”, kazao je Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova Crne Gore.

A poenta je da sve zemlje Zapadnog Balkana žele u EU.

“Ovo je korisno radi stvaranja opšte klime, zato što, znate, mi procenjujemo da će Srbija 2018. u administrativnom smislu biti spremna da bude član, a kad će postati član to zavisi od političke odluke”, smatra Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije.

Susret s prijateljima

“Ovo je prilika da se susretnemo s prijateljima, jer u jednom danu možeš se susresti s puno partnera, raspravljati s međunarodnim igračima, koji inače nisu često prisutni u regiji”, istakao je Ditmir Bushati, ministar vanjskih poslova Albanije.

A regija ima i mnogo drugih važnih tema, osim članstva u Uniji, tako da se dnevni red brzo proširi.

“Na organizaciji Croatia foruma mjesecima je radilo blizu 600 ljudi. Bez obzira na velik broj stranih izaslanstava, ni u hotelu ni u gradu – to gotovo da se nije osjetilo”, izvještava Martina Kiseljak, reporterka Al Jazeere.

Gosti su ostali, političari otišli.

Posljednjeg dana na posljednjem okruglom stolu – većine zvaničnika više nije bilo.

Izvor: Al Jazeera