Završen plenum Komunističke partije Kine

Kina ima za cilj do 2020. ostvariti 'odlučujuće rezultate' te će u središtu 'sveobuhvatnih' reformi biti ekonomske promjene (EPA)

Plenum Centralnog komiteta Komunističke partije Kine okončan je u utorak zaključkom da je u idućem desetljeću potrebno provesti “duboke opće reforme”, omogućiti tržištima da igraju jednu od “ključnih” uloga u raspodjeli resursa te reformirati javne financije, javljaju agencije.

Kina ima za cilj do 2020. godine ostvariti “odlučujuće rezultate” te će u središtu “sveobuhvatnih” reformi biti ekonomske promjene kako bi druga ekonomija svijeta bila predvodnica budućeg rasta, saopćio je KPK nakon četverodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata 205 članova Centralnog komiteta, prenosi Hina.

Predsjednik Xi Jinping i premijer Li Keqiang, prenosi Reuters, moraju osloboditi nove pokretače rasta, jer ekonomija, nakon tri desetljeća jačanja, pokazuje znakove posrtanja, zbog prekapacitiranosti, gomile dugova i sve slabije konkurentnosti.

Čvršće pozicije

Ovo je treći plenum od tranzicije vlasti u Kini prošle godine.

Historija modernih plenuma pokazuje da će Kina vjerovatno ići putem koji je poznat drugim zemljama u razvoju: što je bogatija, interesne grupe zauzimaju sve čvršće pozicije, što znači da je teže donijeti veliku reformu, pa čak i u autoritarnom sistemu.

Treće plenarne sjednice obično služe novoustoličenim centralnim komitetima kao odskočna daska za ključne ekonomske reforme, pa će i ovo zasjedanje biti test za novo vodstvo da pokaže predanost reformama.

Neke reforme, ponavljaju analitičari, naići će na žestok otpor moćnih interesnih skupina, poput lokalnih vlada ili državnih monopola, piše agencija France Presse.

Uoči i tokom zasjedanja u Pekingu su bile pojačane mjere sigurnosti i vlasti su bile nervoznije nego obično nakon nedavne eksplozije automobila na sjevernom kraju trga Tiananmena, za koju je Vlada optužila naoružane grupe.

Izvor: Agencije