Završen popis stanovništva u BiH

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini završen je večeras u 21 sat, u predviđenom roku, nakon trajanja od 15 dana.

Agencija za statistiku BiH jučer je, na osnovu zaključka Centralnog popisnog biroa, uputila dopis svim popisnim komisijama lokalne samouprave da potvrde kako popis može biti završen.

Prvi preliminarni rezultati popisa bit će priopćeni nakon 90 dana, odnosno tri mjeseca, javlja Fena.

Savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH, Mirsada Adembegović, istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da popis neće biti produžen jer je na osnovu dobivenih potvrda s terena zaključeno da ovaj proces može biti završen na vrijeme kako je i predviđeno. 

Materijal u Centar za skladištenje

Najavila je da će popisni materijal iz lokalnih popisnih komisija idućeg tjedna biti distribuiran u Centar za skladištenje, a priprema prostorija je već u završnoj fazi.

“Za rad u Centru za skladištenje potrebno je oko 300 ljudi, konkurs za prijem je raspisan, prijave smo dobili, ali nemam detaljniju informaciju o tome”, kazala je ona.

Potvrdila je da je popis ponovljen u pet popisnih krugova u Srebrenici te da će i tamo cijeli proces do večeras u 21 sat biti završen. 

Nema službenih dopisa o nepravilnostima

Adembegović nije željela komentirati navode medija o različitim neregularnostima u vezi s popisom, naglašavajući da Agencija niti Centralni popisni biro nisu dobili niti jedan službeni dopis o bilo kakvim nepravilnostima.

Ona je naglasila da će popisivači protiv kojih je podnesena kaznena prijava biti procesuirani u skladu sa Zakonom o prekršajima.

Istaknula je da će Centralni popisni biro službeni izvještaj o milijun praznih popisnih listića, koji su se pojavili na području BiH, dobiti po završetku popisa, kada će i zauzeti službeni stav o tom pitanju.

Također je naglasila da za sada planirani budžet od 46 milijuna KM za sve aktivnosti i faze popisa nije dolazio u pitanje.

Izvor: Agencije