Završen protest bh. poljoprivrednika

Poljoprivrednici najavili nove proteste ukoliko podsticaji ne budu isplaćeni do kraja marta (Fena)

Nakon četverosatnog protesta ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, bosanskohercegovački poljoprivrednici su se mirno razišli.

Oni su se danas okupili s ciljem izražavanja nezadovoljstva na rad Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta te traženja isplate neisplaćenih poticaja iz dijela 2012. i 2013.godine.

Protest je organiziralo Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH), a podršku su dali Savez poljoprivrednih udruženja FBiH te manja poljoprivredna udruženja iz Sarajeva, Tuzle, Goražda Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Poljoprivrednici žele skrenuti pažnju na problem donošenja programa podsticaja, čiji je rok za usvajanje 60 dana od usvajanja budžeta. Taj rok je istekao još 6. februara.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović kazao je kako očekuju da Odbor da saglasnost i da se konačno usvoji program podsticaja za 2014. godinu.

Novi protesti

Prema njegovim riječima, poljoprivrednici traže isplatu neisplaćenih podsticaja iz dijela 2012. i 2013, a procjenjuju da je riječ o iznosu od 7,6 do 9,2 miliona eura.

Također, zahtijevaju hitan sastanak s federalnim ministrima poljoprivrede i finansija te federalnim premijerom, na kojem bi razgovarali o implementaciji isplate podsticaja za 2012, 2013. i 2014. godinu.

Muslimović je kazao kako očekuju da se do 31. marta isplate podsticaji, a u suprotnom najavljuju nove proteste.

U situaciji kada bi program podsticaja bio danas usvojen, kako navode poljoprivrednici, zakonski rok od 60 dana bio bi “dvostruko premašen da bismo ostvarili svoja prava“.

UPBiH smatra da odbori za poljoprivredu konstantno opstruiraju usvajanje programa, iako je on usklađen s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Domom naroda.

Žalosna i radosna vijest

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović kazao je danas da postoje dvije vijesti – radosna i žalosna, prenijela je Anadolija.

“Žalosna je vijest da Odbor još nije dao suglasnost na program poticaja, iako sam ja iznio jasan stav da prihvatam sve zahtjeve Odbora koje imaju, samo da više ne gubimo vrijeme, da poljoprivredni proizvođači ne čekaju, da imamo danas suglasnost, da možemo ići prema drugom odboru, Domu naroda kako bi mogli ići prema Vladi”, pojasnio je Ivanković Lijanović.

Kako je kazao, radosna vijest je da je Odbor ipak zaključio da će on tokom sutrašnjeg zasijedanja ponovno pokušati doći do određenog prijedloga koji bi predložio i koji će “rado prihvatiti kako bi sutra dobili saglasnost”.

Ivanković Lijanović dodaje da je više od 50 dana probijen zakonski rok da program bude usvojen, a u proceduri treba još 15-20 dana da bi program bio usvojen.

Izvor: Agencije