Završen sastanak šestorke u BiH

U Sarajevu je završen sastanak lidera šest stranaka koje čine većinu u vlasti BiH. Teme razgovora su bile provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u “slučaju Sejdić-Finci” i rješavanje pitanja vojne imovine.

Sastanak lidera šest političkih partija u BiH završen je bez konkretnog dogovora o spornim pitanjima.

Sastanku čiji je domaćin predsjednik SBB -a Fahrudin Radončić, prisustvovali su lideri: SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SDP BiH Zlatko Lagumdžija te čelnik SDS-a Mladen Bosić. Početku razgovora prisustvovao je i visoki predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen.

U nedavnom intervjuu agenciji Anadolija, komandant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Walter Lord, naglasio je važnost dijaloga i kompromisa kada je u pitanju ispunjavanje uslova za aktivaciju MAP-a.

Iako u Bosni i Hercegovini očito postoje političke opcije koje ne žele vidjeti BiH da napreduje ka euroatlanskim integracijama,  dok god postoje i lideri koji su spremni da razgovaraju u cilju pronalaska rješenja, bez obzira što se ne slažu u nekim pitanjima, progres je moguć, kazao je Lord.

Sa analize na djela

Nakon godina debata i analize uložene u pitanja perspektivne vojne imovine i dokumenta poznatog kao Pregled odbrane, general Lord je izrazio nadu da će 2013. biti godina kada će se u Bosni i Hercegovini te debate i analize pretvoriti u djela.

On je rekao da će i u 2013. godini fokus aktivnosti biti na rješavanju pitanja viškova municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava.

“Poruka koju ja zapravo šaljem liderima jeste da sam bio na mjestima gdje se na loš način skladište neeksplodirana sredstva. Procedure koje se primjenjuju u tim skladištima, ne zbog nesposobnosti ili nedostatka želje, nego zbog nedostatlka resursa, ne samo da su ispod NATO standarda, nego su ispod bilo kakvih sigurnosnih standarda. U nekim slučajevima jednostavno se desilo da su se naselja širila i sad su bukvalno uz ograde tih skladišta.  U slučaju eksplozije ili požara na takvoj lokacij, došlo bi i do ljudske katastrofe, ali ono na što ja podsjećam političke lidere ove zemlje je da bi u tom slučaju to bila i politička katastrofa za njih, jer građani ove zemlje neće smatrati odgovornim samo Ministarstvo odbrane, nego s pravom i sve političke lidere u zemlji”, pojasnio je on.

Domaćin skupa, Fahrudin Radončić rekao je u petak Glasu Srpske da su pred liderima dvije najteže, najdelikatnije i prema građanima najodgovornije teme – sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u “slučaju Sejdić-Finci” i rješavanje pitanja vojne imovine, prenosi Tanjug. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da na sastanak ide sa istim stavovima i politikom koji su određeni davno, a to je da pitanje imovine u BiH može da bude riješeno samo u cjelosti.

Komentarišući najavu da bi sastanku lidera, na kojem će biti riječi i o sprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, trebalo da prisustvuje i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Herecgovini Peter Sorensen, Dodik je istakao da je Sorensen dobrodošao na sastanak.

Sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, podrazumijeva promjenu Ustava u onom dijelu koji sada diskriminiše nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i onemogućava njihovo kandidovanja za najviše funkcije u državi.

Dodik je ponovio da je Republika Srpska spremna da promijeni Ustav u dijelu koji se odnosi na eliminisanje diskriminacije.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da će sastanak iskoristiti da budu potvrđena opredjeljenja za sprovođenje dogovora sa sastanka u Banja Luci o vojnoj imovini, i da će se detaljnije razgovarati o sprovođenju odluke suda u Strazburu.

U HDZ-u 1990. ističu da imaju velika očekivanja, posebno kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Izvor: Agencije