Završeni predsjednički izbori u Tunisu

Tim tuniškog predsjedničkog kandidata Bejija Kaida Esebsija u nedjelju navečer je proglasio izbornu pobjedu, što su pristalice aktuelnog prelaznog predsjednika i njegova protivnika na izborima Monsefa Marzukija oštro opovrgnule, u očekivanju službenih rezultata.

Biračka mjesta na predsjedničkim izborima u Tunisu zatvorena su u 18:00 sati po lokalnom vremenu, javlja agencija Anadolija.

Član Nezavisne izborne komisije Nebil Bafun u izjavi za ovu novinsku agenciju da je do 16:00 sati izlaznost na izborima bila 47 posto.

Tunižani su u nedjelju treći put izašli na izbore u dva mjeseca, ovaj put na drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem su se ogledali šef parlamentarne većine Beji Said Esebsi i aktuelni prelazni predsjednik Moncef Marzouki.

Esebsi ima 88 godina i kandidat je sekularne stranke Nida Tunis, koja je na parlamentarnim izborima u oktobra sa vlasti smijenila En-Nahdu.

Ubijen napadač na vojnike

Tuniska vojska ubila je naoružanog muškarca, a trojicu uhapsila zbog pokušaja da napadnu vojnike koji su čuvali školu u regiji Kairuan, gdje je bio uskladišten materijal za predsjedničke izbore, saopćilo je Ministarstvo odbrane.
U noći na nedjelju “naoružana grupa pokušala je napasti vojnu jedinicu. Oprez vojnika i brzina njihove reakcije spriječili su tu operaciju i doveli do smrti jednog naoružanog muškarca i hapšenja trojice osumnjičenih”, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane Belhasan Ueslati.
On, međutim, nije taj napad pripisao pobunjenicima, koji su od početka revolucije u Tunisu ubili desetke vojnika.

U prvom je krugu osvojio 39,5 posto glasova i lagani je favorit u drugom krugu.

Njegov protivnik Marzouki (75) je bivši borac za ljudska prava i vršilac dužnosti predsjednika države koji je u prvom krugu osvojio 33,4 posto glasova.

Ovo su prvi direktni predsjednički izbori od revolucije.

Početak Arapskog proljeća

Marzoukija je na dužnost postavio Parlament nedugo nakon prvih demokratskih izbora.

Izbori su održani nekoliko dana poslije četvrte godišnjice samospaljivanja Muhameda Bouazizija, tragedije koja je potaknula prvi prevrat Arapskog proljeća i svrgnuće sa vlasti diktatora Zina El Abidina Ben Alija.

Na prvim parlamentarnim izborima nakon Ben Alijeva pada vlast je osvojila stranka En-Nahda, koju su birači na parlamentarnim izborima prije dva mjeseca kaznili za ekonomsko nazadovanje Tunisa i ležeran odnos za vrijeme njihove vlasti.

Najviše mandata tada je osvojila sekularna stranka Nida Tunis, kojoj je na čelu Esebsi.

Nida Tunis, labavi savez pripadnika “starog režima”, liberala i sindikalaca, osnovan je upravo kako bi se suprotstavio En-Nahdi.

Esebsijevo iskustvo

Drugima je upravo Esebsijevo “iskustvo” najveći problem.

On je tokom svoje prve političke karijere, od 1963. do 1991. godine, bio jedan od stupova jednostranačkog režima, služeći mu, između ostalogm, i kao ministar unutrašnjih poslova.

Strahuje se da bi njegov povratak mogao biti povratak autoritarne, represivne prošlosti i prijetnja krhkoj demokratiji Tunisa.

En-Nahda, koja je i dalje velika snaga u Parlamentu, nije ni u prvom krugu imala svog predsjedničkog kandidata, niti je podržala bilo koga od postojećih.

Mnogi vjeruju da će Marzouki, kao dugogodišnji opozicionar i veteran borbe za ljudska prava, privući pripadnike ove stranke, koji ga vide kao branu povratku starog režima.

Analitičari smatraju da Esebsi igra i na sentiment birača, podsjećajući ih na zlatno doba Tunisa pod vodstvom prvog predsjednika u nezavisnosti Habiba Burgibe, čovjeka kojeg smatraju ocem nacije, koji je, podržavajući reformu obrazovanja i liberalizaciju prava žena, pretvorio Tunis u jednu od najmodernijih država u regiji.

Esebsi smatra da mu ni dužnosti u starom režimu niti pozna dob nisu prepreka.

“Imam godina koliko imam”, rekao je agenciji AFP, naglasivši da je mladost “stanje duha”.

Pet miliona birača

Tvrdi da želi “naprednu državu 21. stoljeća”, a da ga od protivnika razdvaja “14 stoljeća”.

Marzouki, neurolog koji je, zbog aktivizma, bio proganjan u Ben Alijevu režimu, uzvraća da njegov protivnik želi Tunis vratiti u autoritarno doba i da će njegova eventualna pobjeda svu vlast predati jednoj stranci.

Birače upozorava da Tunisu prijeti povratak “tiranije” i govori im da ne dopuste povratak stare garde.

Iz Nide Tunis na to odgovaraju da je Marzouki “sklopio pakt s vragom” samo kako bi zadovoljio svoje političke ambicije.

Pravo glasa ima oko pet miliona birača, a u prvom krugu odaziv je bio 64,5 posto.

Izvor: Agencije