Završeni pristupni razgovori CG i NATO-a

Okončanjem pristupnih razgovora formalno su završeni pregovori o članstvu Crne Gore u Alijansi (EPA)

Dvodnevni pristupni razgovori Crne Gore i NATO-a uspješno su završeni u Briselu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Razgovori predstavljaju početak procesa koji slijedi nakon poziva za članstvo upućenog Crnoj Gori 2. decembra prošle godine.

U ime NATO-a, razgovore je vodio pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku, ambasador Thrasyvoulos Terry Stamatopoulos, a crnogorsku delegaciju, koju su činili predstavnici resornih institucija, predvodila je šefica Misije Crne Gore pri NATO-u, ambasadorica Dragana Radulović, prenosi RTCG.

Stamatopoulos je naglasio da su pristupni razgovori signal napretka Crne Gore od obnove nezavisnosti i da će članstvo Crne Gore u NATO ojačati njenu sigurnost i suverenitet, prenosi Tanjug.

“Tokom razgovora, Crna Gora je prihvatila obaveze koje proizilaze iz članstva, čime su stvoreni uvjeti za nastavak procesa ulaska u NATO. Također, na sastanku je bilo riječi i o reformama koje će Crna Gora provoditi u narednom periodu, s posebnim akcentom na vladavinu prava i podršku javnog mnijenja”, navodi se u saopćenju i dodaje da je, sa crnogorske strane, ponovljeno da će Crna Gora podjednako posvećeno i nesmanjenim intenzitetom nastaviti da radi u ovom pravcu.

Završeni pregovori

Uspješnim okončanjem dvodnevnih pristupnih razgovora u Briselu, formalno su završeni pregovori o članstvu Crne Gore u Alijansi, a proces pristupanja se nastavlja, saopćio je Vesko Garčević, nacionalni koordinator za NATO.

“Ovo je bila još jedna prilika da od NATO-a bude potvrđeno da poziv Crnoj Gori da postane članica, kao i pregovori koji su vođeni u prethodna dva dana, zapravo predstavljaju priznanje za ostvareni napredak u procesu evroatlantskih integracija”, naveo je Garčević.

U skladu sa planom pristupanja Crna Gore NATO-u, naredni korak biće potpisivanje Pristupnog protokola, nakon čega će započeti proces njegove ratifikacije od strane članica NATO-a, prenosi RTCG.

Istovremeno, Crna Gora u svojstvu pozvane zemlje počet će da prisustvuje svim sastancima NATO-a.

Kada svih 28 država članica ratificira Protokol, Crna Gora će moći da pristupi Vašingtonskom ugovoru i postane 29. članica NATO-a.

Izvor: Agencije