Završeni protesti pred Parlamentom FBiH

Bivši pripadnici Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine, koji su u utorak protestirali ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, mirno su se razišli, javlja agencija Anadolija.

Nakon što je sjednica započeta u utorak odgođena, održana je 14. vanredna sjednica sa dvije tačke dnevnog reda.

Prva tačka dnevnog reda bila je Odluka o načinu reguliranja statusa prava na penziju pripadnika OSBiH, kojima su prestala prava na dan 31.05. 2012. godine, dok je druga tačka bio Zakona o zaštiti žiranata u FBiH.

Poslanici iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) ranije su napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nakon što na dnevni red nije stavljena Izmjena Zakona o pravu na povoljniju penziju u FBiH.

Nekoliko stotina bivših pripadnika OSBiH ranije u utorak su nasilnim putem pokušali  ući u zgradu Parlamenta bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, nakon što im je izvršna vlast poručila da izmjena Zakona o pravu na povoljniju penziju u Federaciji, kojim bi im bila omogućena isplata obećanih penzija, neće biti razmatrana u utorak.

Demonstrante je u njihovoj nakani spriječila policija, formirajući kordon između njih i ulaza u zgradu Parlamenta prenosi agencija Anadolija.

Prema procjenama, u poslijepodnevnim satima ispred zgrade Parlamenta FBiH okuplilo se blizu hiljadu i pet stotina bivših pripadnika OSBiH, javlja Al Jazeerin reporter Sanel Kajan.

Saobraćajnica ispred Parlamenta bila je blokirana za saobraćaj, a demonstranti poručuju da će tu ostati sve dok ne bude usvojen zakon koji traže.

Bivšim pripadnicima OSBiH na protestu su se pridružili i predstavnici žiranata u Federaciji BiH, dodaje Kajan. Oni očekuju da se usvoji zakon prema kojem će banke potraživati sredstva od dužnika, a ne žiranata.

“U BiH trenutno ima oko 200.000 prevarenih žiranata i oko 20.000 zabilježbi na njihovu imovinu”, rečeno je novinaru Al Jazeere iz udruženja žiranata.

Dok su pokušavali ući u zgradu Parlamenta, u kojoj je trebala početi sjednica Predstavničkog doma s njihovim zakonom na dnevnom redu, demonstranti su uzvikivali “Hoćemo zakon”.

Bivši vojnici OSBiH sa teritorije Federacije okupili su se u utorak ujutro pred zgradom Parlamenta kako bi izraziti nezadovoljstvo što državne i entitetske vlasti do danas nisu riješile njihovo pravo i što za njih oko 1.500 penzioniranih prije više od dvije godine još nije počela redovna isplata penzija.

Razmatranjem i prihvatanjem izmjene Zakona o pravu na povoljnije penzioniranje, koju je u novembru prošle godine sa dnevnog reda povukla federalna Vlada na zahtjev MMF-a, a sad u proceduru vratio Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA), omogućila bi se isplata povoljnijih penzija i za pomenutu grupu bivših pripadnika OSBiH.

Demonstranti su agenciji Anadolija rekli da su im “sve političke opcije u federalnom Parlamentu obećale da će podržati izmjene pomenutog zakona” kojim bi im bile osigurane penzije.

Izvor: Al Jazeera i agencije