Završeni protesti u Beogradu, incident sa Šešeljom

Protest ‘Protiv diktature’ 17. po redu i protestna šetnja završeni su večeras ispred Skupštine Srbije, a učesnici protesta ponovili su već ranije istaknute zahtjeve.

Nekoliko stotina građana učestvovalo je u protestnoj šetnji centralnim ulicama Beograda. Na čelu kolone bili su dobošari i transparenti “Dole diktatura”, “Sviraj kraj”, a demonstranti uzvikuju “Ima nas!”, prenosi agencija Beta.

Kako je najavljeno, kolona je preko Terazija i Trga Republike prošla pored Doma omladine, zatim Svetogorskom i Takovskom ulicom do Radio-televizije Srbije i nazad do Doma Narodne skupštine.

Prema riječima nekoliko učesnika, uoči početka protesta automobil s predsjednikom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom i njegovim osiguranjem “pokušao je da pregazi” demonstrante, uz psovke.

Agencija Tanjug navodi da su učesnici protesta blokirali izlazak s parkinga ispred zgrade Parlamenta, ne dozvoljavajući poslanicima da autom “izađu” na bulevar nakon završenog zasjedanja Skupštine Srbije.

Autom je prošao samo lider SRS-a Šešelj, čiji je saradnik izašao iz auta i “napravio” put te se lider radikala odvezao sa skupštinskog parkinga.

Ostali nisu ni pokušavali krenuti autom na učesnike protesta, već su okretali vozila i išli put Kosovske ulice.

Zahtjevi za smjenu

Demonstranti su nosili i transparente “Kompletna smena političke elite”, “Obrazovanje”, “Padni mi na grudi, Nebojša (iz Beograda)”, “Car je go”, “Protiv terora vlasti”, “Malom Đoki tata kupio diplomu”…

Učesnici protesta, koji se održavao po kiši, puhali su u pištaljke, skakali i skandirali “Ko ne skače taj je Vučić!”

Protesti u Beogradu i drugim gradovima počeli su 3. aprila, dan nakon predsjedničkih izbora u Srbiji.

Učesnici traže smjenjivanje “političke elite”, na čelu s premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je dobio najviše glasova na predsjedničkim izborima, ali rezultat izbora još nije ozvaničen, traže fer i slobodne izbore, smjenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tijela za elektronske medije, slobodu medija i razrješenje “svih korumpiranih funkcionera”.

Izvor: Agencije