Završeno ispitivanje uhapšenih u slučaju Agrokor

Završeno je ispitivanje svih 12 osoba uhićenih u slučaju Agrokor, a Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu sada treba odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zatražiti određivanje istražnog zatvora.

RTL Hrvatska javlja kako se istražiteljima telefonski javio Ante Todorić, sin vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića – također jedan od osumnjičenih, te obećao da će uskoro doći u Hrvatsku. Navodno će se vratiti u naredna tri dana, no ne zna se hoće li s njime doći i otac Ivica, te brat Ivan. Njih su trojica jedini od osumnjičenih nedostupnih hrvatskom policijskim i pravosudnim organima.

Prethodno je uhićeno 12 osoba – bivših članova Uprave i Nadzornog odbora Agrokora, a neslužbeno se doznaje da je među uhićenima i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući koja je za taj koncern godinama obavljala reviziju. Policija je protiv svih podnijela kaznene prijave.

I dalje se pretražuju mnoge lokacije, a oni osumnjičeni za koje će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) tražiti pritvor trebali bi nakon ispitivanja biti izvedeni pred istražnog suca.

Negirali krivicu

Ispitani su u Državnom odvjetništvu, kako kažu njihovi odvjetnici, negirali krivnju.

“Zaključno se može reći da je [moj klijent Damir Kuštrak] osporio sve teze. On nije imao razloga sumnjati u revizijska izvješća. Neke odluke koje su se donosile nisu bile na Nadzornom i Upravnom odboru. Ne može biti u tom smislu odgovoran za nešto u čemu nije sudjelovao”, rekao je Petar Pavković, Kuštrakov odvjetnik.

“Mislav Galić predao je dokument koji potvrđuje navode obrane, a iz kojeg proizlazi tko je u Agrokoru bio zadužen za donošenje financijskih odluka. To nije bio Mislav Galić. S financijama nije imao doticaja”, rekla je Galićeva odvjetnica Dubravka Krklec.

Na novinarsko pitanje je li Galić teretio Ivicu Todorića, vlasnika koncerna Agrokor, Krklec je odgovorila kako je “Galić predao dokument iz kojeg proizlazi tko je bio odgovoran za financije”.

Na ponovljeno pitanje je li riječ o Ivici Todoriću odgovorila je potvrdno.

Ispitivanja traju od ranog jutra

Nakon noći provedene u policijskom pritvoru prva skupina u ponedjeljak uhićenih osumnjičenika u slučaju Agrokor dovedena je rano jutros na ispitivanje pred istražitelje zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Na ispitivanje u tužiteljstvo jutros su bili dovedeni i Mislav Galić te Piruška Canjuga, a nakon njih ispitana je druga i grupa osumnjičenika, nakon čega su odvjetnice Tomislava Lučića i Ljerke Puljić rekle da su njihovi klijenti iznosili obranu, porekli krivnju i pritom nikoga nisu teretili.

Kuštrak, Galić i Canjuga nakon ispitivanja su vraćeni u policijski pritvor, a obrana očekuje da će tužiteljstvo nakon ispitivanja za sve osumnjičenike zatražiti istražni zatvor.

“Svi odvjetnici s kojima smo razgovarali, rekli su da su njihovi klijenti u Državnom odvjetništvu rekli da nisu krivi. Jedino je odvjetnica Mislava Galića otkrila da je njezin klijent zapravo neizravno teretio Ivicu Todorića. On je istražiteljima dao dokument iz kojega se, kako kaže odvjetnica, vidi da je jedini, isključivo, za financije u Agrokoru bio odgovoran Ivica Todorić”, javila je reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Proveli noć u pritvoru

Nakon što je policija tijekom ponedjeljka uhitila 12 osoba i pretraživala kuće, stanove i poslovne prostore osumnjičenih vezano uz navodne nezakonitosti u Agrokoru, oni su odvedeni u policijski pritvor na Oranicama, gdje su proveli noć.

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da policijski službenici PNUSKOK-a, Uprave kriminalističke policije, Ravnateljstva policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage provode kriminalističko istraživanje nad 15 hrvatskih državljana zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

“Sve uhićene osobe su predane pritvorskom nadzorniku i tijekom jutra je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Kriminalističko istaživanje se i dalje nastavlja zbog opsežnosti predmeta”, stoji u priopćenju.

Akcijom je obuhvaćeno 15 osoba, a u izvidima je uhićeno 12 osoba, odnosno svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana, koji nisu u Hrvatskoj.

Branitelj Ante Todorića Rajko Čogurić rekao je kako Ante Todorić još nije dobio poziv policije ni Državnog odvjetništva, dodavši da njegov branjenik nije u bijegu i da će se odazvati na poziv tužiteljstva.

“Čim dobije poziv, on će krenuti na put”, rekao je Čogurić.

Prema navodima hrvatskih medija, Todorići se trenutačno nalaze u Londonu.

Jadranka Sloković, odvjetnica Ivice Todorića, izjavila da je uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak političkog obračuna s Todorićem, za koga je rekla da nije u bijegu iako nije u Hrvatskoj. 

Pretrage imovine

Uz Todorića i njegove sinove osumnjičeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi Uprave ili Nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly, koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu obavljene su pretrage domova i drugih prostorija na 24 lokacije, poslovnih prostorija na trima lokacijama te pretrage 17 pokretnih stvari i 12 pretraga osoba.

Ističu i da osumnjičene terete zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Ivicu Todorića Državno odvjetništvo tereti radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, odnosno da je u temeljnim financijskim izvješćima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata.

Bivši čelnici kompanije, ali i suradnici iz revizorske kuće pritom su mu navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.

Više o nastanku Todorićeva poslovnog carstva pogledajte u filmu Gazda.

Izvor: Al Jazeera i agencije