Završeno SP u atletici: Zemljama regije četiri medalje

Srebro u Pekingu bilo je veliki povratak Blanke Vlašić (lijevo) (AP)

Na Svjetskom atletskom prvenstvu koje je završeno u nedjelju u Pekingu sportaši iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije osvojili su ukupno četiri medalje – dva srebra i dvije bronce.

S dvije srebrne medalje, koje su osvojile Sandra Perković u bacanju diska i Blanka Vlašić u skoku u vis, Hrvatska je 15. SP okončala na diobi 20. mjesta na ljestvici medalja, a isti je učinak imala i Australija.

Blanka Vlašić je u finalu preskočila letvicu na visini od 2.01 metra, prvi puta ove godine, a istu su visinu preskočile i Ruskinje, zlatna Marija Kučina (22) i brončana Ana Čičerova (33). Zlato je pripalo Kučini.

Vlašić je zlato “pobjeglo” na visini od 1.92 metra, kada je u prvom pokušaju letvicu rušila petama.

Tako je ponovila rezultat iz “Ptičjeg gnijezda” kojega je ostvarila na Olimpijskim igrama prije sedam godina.

Prva medalja za BiH

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka u utrci na 800 metara zauzeo je treće mjesto i osvojio brončanu medalju.

Zlato je osvojio svjetski rekorder i olimpijski pobjednik David Lekuta Rudisha s vremenom 1:45.84, dok je drugi bio Poljak Adam Kszczot (1:46.08).

Tuka je rezultatima u kvalifikacijama i polufinalu dokazao da je bio jedan od najvećih favorita za osvajanje medalja.

U Peking je došao s najboljim vremenom sezone i na kraju se prvom medaljom za Bosnu i Hercegovinu upisao u povijest bosanskohercegovačke atletike.

Medalji u Pekingu prethodile su pobjede na mitinzima u Velenju i Madridu te na mitingu Dijamantne lige u Monte Carlu gdje je postavio najbolji rezultat sezone u svijetu.

Najbolja atletičarka Srbije Ivana Španović osvojila je brončanu medalju u finalu discipline skok u dalj.

Ona je tako nastavila niz dobrih rezultata koje je postizala na svjetskim i europskim prvenstvima te došla do još jedne medalje.

Zlato je osvojila Amerikanka Tianna Bartoletta, s preskočenih 7,14 metara, a srebro Britanka Shara Proctor, koja je preskočila sedam centimetara manje.

Španović očekivala više

Iako je Španović u kvalifikacijama kao prvoplasirana ušla u finale, doskočivši do 6,91 metar već u prvoj seriji i tako postigla novi nacionalni rekord Srbije, taj je rezultat popravila za 10 centimetara.

Ivana Španović je ocijenila da je bronca koju je osvojila u Pekingu pozitivan faktor u njezinoj karijeri, ali da se nadala većem dometu.

Osim svjetskog brončanog odličja, koje je osvojila dva puta, osvojila je medalju istog sjaja i na Svjetskom dvoranskom prvenstvu, potom ima srebro s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva te zlatnu medalju s Europskog dvoranskog prvenstva, osvojenu ove godine u Pragu.

Ukupno su 43 zemlje osvajale medalje u Pekingu, a najuspješnija je sa sedam zlata, šest srebara i tri bronce bila Kenija.

Sedam zlata, dva srebra i tri bronce osvojila je druga Jamajka, dok su po šest zlata, srebara i bronci osvojili atletičari iz SAD-a, tradicionalno najuspješnije nacije.

Amerikanac Ashton Eaton (27) obranio je naslov svjetskog prvaka u desetoboju, postavivši pritom novi svjetski rekord u toj disciplini.

Eaton je ukupno sakupio 9.045 bodova, šest više od dosadašnjeg najboljeg rezultata na svijetu. kojega je postavio prije tri godine u Eugeneu.

Izvor: Agencije