Završio 12. Dubrovnik Forum

Prijetnje kao što su migracije i terorizam transnacionalne su i suočavanje s njima moguće je samo ukoliko države sarađuju, rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović u subotu po završetku 12. Dubrovnik Foruma koji je ove godine održan pod nazivom Jadransko-mediteranska saradnja i sigurnost u jugoistočnoj Evropi.

Svi mi dijelimo zajedničke zabrinutosti, prvenstveno kada govorimo o migracijama i terorizmu, rekao je Božinović u kratkoj izjavi novinarima.

“Sve te prijetnje, danas je to evidentno, su transnacionalne, što znači da se suočavanje s njima može efikasno izvesti samo ukoliko države surađuju”, rekao je Božinović, koji je bio sudionik okruglog stola na temu “Mir, sigurnost i stabilnost” u okviru Dubrovnik Foruma.

Razmjena informacija

Postoje određene razlike u pristupu, ali svi su suglasni glede potrebe za većom saradnjom na tim područjima, rekao je hrvatski ministar. 

Dodao je da se to prvenstveno čini razmjenom informacija, a organizacije kao što su Evropska unija i NATO to mogu odraditi na više operativnom nivou.

Kao i drugi hrvatski sudionici Foruma i Božinović je komentirao arbitražnu presudu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije.

“Pozvali smo na to da nema nikakvih jednostranih akcija koje bi zadirale u postojeći režim”,  rekao je.

Dvanaesta međunarodna konferencija Dubrovnik Forum okupila je premijere i predsjednike država regiona, koji su razgovarali o jadransko-mediteranskoj saradnji i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi.

Fokus ovogodišnjeg Foruma je bio na rješavanju zajedničkih izazova u sferi sigurnosti i stabilnosti na Sredozemlju, kao i u susjednim područjima putem jačanja saradnje i podsticanja dijaloga.

Raspravljalo se o potrebi proširenja Evropske unije, o boljoj povezanosti zemalja regije i o jačanju interkulturalnog i međuvjerskog dijaloga.

Dubrovnik Forum otvorio je premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je kazao kako je Unija pred velikim izazovima, no kako je on optimističan.

“EU se danas suočava s problemima, kako unutarnjim, tako i vanjskim. Ipak, uvjeren sam da solidarnost, suradnja i dijalog mogu rješiti te probleme. Također, uvjeren sam da Hrvatska može biti jedna od zemalja predvodnica europskog ujedinjenja i proširenja”, rekao je Plenković.

Borci iz stranih zemalja

Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov je kazao da je najveća buduća prijetnja za evropsku sigurnost očekivano vezana za hiljade stranih boraca iz balkanskih zemalja koji su učestvovali u ratovima na Bliskom istoku i sada se vratili kući.

Zato, kako je naveo, EU i NATO trebaju isplanirati preventivne mjere za te povratnike, ne samo u njihovim zemljama, nego i u neintegriranom dijelu Balkana.

U Dubrovniku je govorio i predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji vjeruje da će nova kosovska vlada biti formirana ubrzo, da će njeno djelovanje biti usmjereno na rješavanje važnih sigurnosnih pitanja i jačanja države Kosovo.

“Vjerujem da se će raditi na stvaranju sigurne evropske perspektive kroz rješavanje pitanja formiranja asocijacije opština sa srpskom većinom, što je u skladu s postignutim sporazumom u Briselu, ali i da će zatvoriti proces demarkacije granice s Crnom Gorom. Ovo nije pitanje odnosa Crne Gore i Kosova, već unutrašnje političko pitanje u Prištini. Smatramo da je sporazum pravedan i treba biti izglasan u Skupštini Kosova. Vjerujemo da će nova većina to uspješno zatvoriti”, kazao je Thaci.

Izvor: Al Jazeera