Završio samit zemalja G20 u Australiji

Završio je dvodnevni samit zemalja G20 u Australiji. Ministri finansija i guverneri centralnih banaka dogovorili su niz inicijativa kojima do 2018. godine namjeravaju da povećaju BDP 20 najjačih zemalja svijeta i to za 2000 milijardi dolara. 

Ostvareni napredak i usvojene inicijative do 2018. godine osigurat će rast BDP-A ovih 20 zemalja za 1,8 posto, malo ispod zacrtanog cilja.

Svi se slažu, rast je glavni cilj, ali se ne slažu u vezi s načinom kako ga postići. Jedan od njih je ulaganje u infrastrukturu.

Zato je dogovorena i globalna infrastrukturna inicijativa, koja uključuje razvoj baze podataka za povezivanje potencijalnih investitora sa projektima.

Direktorica MMF-a smatra da to nije dovoljno za prelazak posljednjih deset posto puta do cilja.

“Ono što nas posebno zabrinjava jeste da je taj cilj, povećanje rasta, usko vezan za zapošljavanje. Vjerujemo da se treba više fokusirati na tržište rada i na otvaranje novih mogućnosti, jer to će nam onda pomoći da ostvarimo oba cilja – i rast i zapošljavanje”, kaže Christine Lagarde.

Ministri finansija i guverneri centralnih banka G20 dogovorili su da banke trebaju povećati obavezne rezerve, kako finansijske posljedice njihovog kraha više ne bi plaćati poreski obveznici.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera