Zbirka Bauer nakon 25 godina vraćena u Vukovar

Zbirka prikazuje razvoj hrvatske moderne umjetnosti (Ustupljeno Al Jazeeri)

Više od četvrt stoljeća trebalo je da jedna od najvrednijih umjetničkih zbirki u Hrvatskoj vrati se kući i ponovno bude dostupna svima koji je žele pogledati. Radi se o Zbirci Bauer koja je nedavno ponovno postala dio stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar. Vukovarci, ali i svi drugi ljubitelji umjetnosti, sada ponovno mogu doći u muzej i razgledati dio zbirke koja je nastajala više od 50 godina.

Više od 3.000 umjetnina

Zbirku Bauer Vukovaru je još prije rata donirao poznati hrvatski kolekcionar Antun Bauer. On je vrijedno i strpljivo prikupljao umjetnine počevši od 1948. godine pa sve do 2000. godine. Prije rata zbirka je brojala više od 3.000 umjetnina.

„Zbirka Bauer je svakako jedna od najvažnijih zbirki uopće u Hrvatskoj. To je zbirka bez čijih djela se ne može napraviti niti jedna izložba kao zaokružena cjelina nekoga razdoblja hrvatske umjetnosti. O tome govore i imena autora čija su djela dio zbirke s kojom se može pohvaliti vukovarski muzej“, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

Zbirka Bauer je u muzeju dočekala i početak Domovinskoga rata. Kao i sve ostalo u Vukovaru teško je stradao i Gradski muzej, a sa njim i Zbirka Bauer. Danas, više od 25 godina kasnije, Zbirka Bauer broji 2.485 umjetnina i 606 autora. U stalnom postavu Gradskog muzeja, u izdvojenoj zgradi u pet prostorija i na dva kata, ukupno su izložene 244 umjetnine. Od toga broja je 170 slika, 25 skulptura, 34 crteža, 15 grafika.

Zbirka je odmah nakon ratnih razaranja Vukovara premještena u Novi Sad gdje je spremljena na sigurno, popisana i klasificirana. Ne postoje precizni podaci tko ju je odvezao za Novi Sad ali se pretpostavlja kako se radi o postrojbama JNA i muzealcima iz Vojvodine koje su na ovaj način željeli spasiti neprocjenjive umjetnine.  S normalizacijom odnosa Hrvatske i Srbije umjetnine iz Zbirke Bauer su 2001. Godine konačno vraćene u Hrvatsku. Toga 13. prosinca 2001. godine u Gradskom muzeju Vukovaru u Mramornom predvorju dvorca Eltz predstavnici dvije države potpisali su Protokol o povratu umjetnina. 

Nedostaje 599 umjetnina

Međutim, i danas se na popisu umjetnina koje nedostaju iz zbirke nalazi njih čak 599. Nedostaje 176 slika, 123 skulptura, 37 crteža i 263 grafika za koje se ne zna gdje su.

O vrijednosti Zbirke govori i podatak da su u njoj i djela glasovitih i svjetski priznatih autora poput Vlahe Bukovca, Izidora Kršnjavoga, Bele Čikoša Sesije, Otona Ivekovića, Josipa Račića, Miroslava Kraljevića, Ivana Meštrovića… Neka od tih djela ubrzo će biti posuđena drugim galerijama u Hrvatskoj.

„Možemo samo reći veliko hvala Antunu Baueru koji je prikupio ovako vrijednu zbirku i potom je darovao Gradu Vukovaru i njegovim građanima. Povratak zbirke u Vukovar i muzej kruna je dosadašnjeg rada i djelovanja Gradskog muzeja Vukovar, koji je dobitnik nagrade europskih muzealaca Sillento za 2016. godinu. S dijelom Zbirke Bauer u stalnom postavu Gradski muzej Vukovar dobiva jednu sasvim novu i višu dimenziju u Hrvatskoj, ali i svijetu“, rekla je Marić.

Kustos zbirke Zdravko Dvojković, kojemu je to i životno djelo, kaže kako ona prikazuje razvoj hrvatske moderne umjetnosti od akademskog realizma, hrvatske moderne, simbolizma, impresionizma, postimpresionizma i ekspresionizma, intimizma, poetskog i kolorističkog realizma.

Umjetnine su restaurirane

„Svih ovih godina umjetnine iz zbirke su restaurirane i pripremane za to da postanu dio stalnoga postava. Sada su, vjerujem, ljepše nego ikada. Zbirka sada ukupno broji 2.485 djela tako da planiramo da poslije određenoga vremena stalni postav izmijenimo drugim djelima iz iste, a sve kako bi građani mogli upoznati se s cijelom zbirkom“, istakao je Dvojković.  

Dodao je i kako su najvrednije umjetnine zbirke osigurane odmah 1948. godine, a da su sve ostale umjetnine nabavljanje naknadno. Zbirka se nadopunjavala sve do smrti Antuna Bauera 9. travnja 2000. godine. Podsjetio je i kako je Zbirka zapravo djelo jednog čovjeka koji je cijeli život sakupljao darivao i nadopunjavao fundus Zbirke, a da je kolekcija zapravo došla u Vukovar iz njegovog stana u Zagrebu.

Upravo zato potrudili su se da stalni postav ima ugođaj stana dr. Antuna Bauera i barem približnu situaciju kako je i na koji način čuvao i izlagao slike i skulpture u prostorijama svoga doma. Želi se pokazati kako je Bauer živio i kako bi se dočarala intima privatnog prostora kroz ovakav stalni postav, koji u prenesenom značenju govori i o njegovom osebujnom načinu života, koji je u najboljoj mjeri prikazan i na fotografiji iz njegovog stana izloženoj u zgradi Muzeja. Na taj način se daje i dodatna počast cijenjenom donatoru i osnivaču vukovarskog Muzeja i Zbirke Bauer.

„Iznimno mi je žao što gotovo 600 umjetnina niti danas nema. Pitanje je hoćemo li ih ikada pronaći i vratiti tamo gdje im je mjesto. Međutim, nada posljednja umire“, rekao je Dvojković.

I Interpol uključen u potragu

Na povratu umjetnina odnesenih iz Hrvatske tijekom Domovinskoga rata radila je Branka Šulc, koja je bila i voditeljica projekta povrata kulturnih dobara Gradskog muzeja Vukovar. Prema njenim riječima, četvrt stoljeća od rata posao povrata odnesenih umjetnina iz Hrvatske je najvećim dijelom gotov.

„Imali smo zabilježeno preko 40.000 umjetnina koje su tijekom rata odnesene iz Hrvatske. Do sada je vraćeno preko 75 posto umjetnina. Imamo na čekanju više od tisuću umjetnina odnesenih iz manastira, a koje će biti vraćene odmah nakon što se ti manastiri obnove. Kada se tim brojkama doda i činjenica da je dio umjetnina uništen u vrijeme rata dolazimo do toga da je posao povrata umjetnina završen“, rekla je Šulc.

Pri tome je napomenula kako postoji sumnja da je dio otuđenih umjetnina završio po tajnim zbirkama ali i da su tu ministarstvu vezane ruke. Naime, sve dok se one ne pojave negdje na tržištu ili kao izložbeni eksponati ministarstvu kulture Vlade RH su vezane ruke.

„Sve te otuđene umjetnine, koje se i dalje vode kao nestale, su popisane i predane Interpolu. Čim bi se one negdje pojavile Interpol bi reagirao po našem popisu i automatski te umjetnine oduzeo i vratio nama. Do tada preostaje nam samo da čekamo i nadamo se“, rekla je ministrica kulture Vlade RH Nina Obuljen Koržinek.

Vukovarski muzealci kažu i kako postoji mogućnost da netko u svome domu ima neku od umjetnina iz Zbirke Bauer, a da ne zna za to. Ne zna niti koliko ona vrijedi. Drugi, pak, koji znaju o čemu se radi i kakve su cijene na crnom tržištu, ljubomorno čuvaju ono što imaju u kući. Pri tome niti ne razmišljaju o mogućnosti da to što imaju i nije njihovo vrate pravim vlasnicima.

Izvor: Al Jazeera